Марти Ахтисари (Фото: РИА Новости)
Свет

АХТИСАРИ ИМА ПЛАН ЗА КАТАЛОНИЈУ: Мирођија у сваком сепаратизму

Криза у Шпанији привукла је пажњу и финског преговарача Мартија Ахтисарија који је решавао статус Косова, пише “Политика“.

Како наводе, Ахтисари је на Нордијском савету у Хелсинкију оценио да су Каталонци “направили глупост“ када су једнострано прогласили независност, али и да су Шпанци превише бурно реаговали.

Осим тога, он је позвао Мадрид да смењеном каталонском лидеру Карлесу Пуџдемону дозволи да се врати и у учествује на изборима.

“Потребно је посредовање. Не знам да ли могу да се укључе ЕУ или УН, али не треба да дозволимо да се ситуација отме контроли“, навео је Ахтисари.

ТЕЖАК СКАНДАЛ У ПОЖАРЕВЦУ: Ево зашто је власник кафане одбио да послужи СРПСКЕ ВОЈНИКЕ

Ахтисари је бивши председник Финске и медијатор Уједињених нација. Нобелову награду за мир добио је 2008. године “за вишедеценијско ангажовање и посредовање у успостављању мира и решавању конфликата на више континената“.

Званични Мадрид је више пута одбијао позиве каталонских званичника за посредовањем Европске уније или неке друге земље, наводећи да је каталонска криза унутрашњи проблем Шпаније.

Иначе, шпански Национални суд саопштио је у петак да је судија издао европски налог за хапшење смењеног каталонског лидера Карлеса Пуџдемона и четири министра.

Пуџдемон и његови сарадници се након проглашења независности Каталоније налазе у Белгији, а оптужени су за побуну, подстицање на побуну, злоупотребу јавних фондова и кршење поверења.

Пуџемон је у Белгију отишао после проглашења независности Каталоније, када је званични Мадрид активирао члан 155 Устава Шпаније којим је преузео надлежности каталонске владе, али није укинуо аутономију региона.

Српски званичници су након једностраног проглашења независности Каталоније више пута истицали да је тај случај исти као случај Косова, само што је међународна заједница тада стала уз Косово и подржала независност, а у случају Каталоније није. Независност Каталоније одбиле су све светске силе, као и Европска унија.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВЕЛЕИЗДАЈА: Лидер ДОС-а продао „Холбруков папир о Косову“ Вашингтону!

СЛУЧАЈ „МАСНИЦА“: Двери објавиле клип о Маји Гојковић на Твитеру! (ВИДЕО)

Ђурић: Приштина нема тим за наставак дијалога са Београдом

СЕНЗАЦИОНАЛНО! Србија чува Садамове мигове!

 

Оставите коментар