Извор: fbi.gov
Регион

Агенти ФБИ-ја стигли у Албанију, почиње „лов на крупне рибе“

Два агента америчког Федералног истражног бироа стигла су у Албанију како би помогла у истрагама у вези са прањем новца и организованим криминалом. Амерички агенти су у Тирани после серије скандала са шверцом дроге у западну Европу, у који су били умешани и високи званичници. "Велико хапшење" најављено за почетак следеће године.

Специјални агенти Марк Њухаус и Џек Лијао ће са полицајцима из Немачке, Британије и Италије истраживати организовани криминал у Албанији.

Прво велико хапшење најављено је за почетак наредне године, рекао је амерички амбасадор у Тирани Доналд Лу.

Акција неколико западноевропских полиција и САД уследила је пошто је италијанска полиција запленила неколико тона марихуане и ухапсила вође албанске банде који су организовали превоз дроге из Албаније у Италију.

У истрази која је пратила хапшења, установљене су везе високих званичника власти у Тирани са мафијом, па је тужилаштво покренуло истрагу против некадашњег министра полиције Саимира Тахирија, чије се име у више наврата помињало у прислушкиваним разговорима.

Албанија има дугу традицију гајења марихуане, која се пре доласка Енвера Хоџе на власт слободно користила чак и као средство за смирење за децу. У Хоџино време, узгајање те биљке било је дозвољено само посебним комбинатима, који су је извозили, махом швајцарским фармацеутима.

Западни експерти тврде да се у Албанији годишње произведе више од 1.500 тона марихуане, вредне безмало осам милијарди евра. У тој земљи не постоји ниједна привредна грана способна да генерише толики капитал.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УКРАЈИНСКИ ДИПЛОМАТСКИ УДАР НА БЕОГРАД: И шеф дипломатије оптужио Србију (ФОТО/ВИДЕО)

ВОЗАЧИ МОГУ ДА ОДАХНУ: Кола вам неће одузимати због прекршаја, али за ово вам следе казне од по 1.000 евра!

ПОПОВИЋ: ТУЖИЋУ КРИК ЗА СВЕ ЛАЖИ, а новац добијен од пресуде уплатићу деци без родитељског старања!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat