Фото: Shutterstock
Друштво Србија

АФЕРА „ЗАРАЖЕНА КРВ“: Даваоцу прети до пет година затвора

У случају жене заражене ХИВ вирусом, није утврђен пропуст трансфузиолошке службе. Породица преминуле тврди да је за заразу сазнала после њене смрти.

Породица жене из Јужнобачког округа, која је заражена ХИВ вирусом приликом трансфузије, и у међувремену преминула, званично – од последица основне, малигне болести – рака панкреаса, позвала је у уторак, посредством адвоката, надлежне да се изјасне о овом случају, а новосадског тужиоца да испита да ли је било пропуста. Иако, бар засад, не најављује тужбу, породица оптужује да им је тек два дана после сахране саопштено да је жена заражена крвљу вишеструког добровољног даваоца, за којег се касније испоставило да је ХИВ позитиван. У Министарству здравља тврде да је све урађено по протоколима, а да је ХИВ пренет због тзв. ефекта прозора, односно времена када се вирус, иако је у телу, не препознаје у крви, али кажу да су спремни, ако то породица буде тражила и за ванредни надзор, па и за вештачење.

(ФОТО) Жене преваранти харају Јагодином: Купују, а не плаћају, али на начин да им полиција не може ништа

Добровољни давалац крв је дао у априлу. Када је тачно жена, лечена у Сремској Каменици, примила трансфузију, није познато, а преминула је 27. октобра.

– Утврђено је да нема пропуста у раду службе трансфузије – каже др Радмила Јовановић, директорка Завода за трансфузију крви Војводине. – Једноставно, давалац је серолошки био негативан и крв је искоришћена.

Касније је од пацијенткиње која је примила његову крв узет узорак и резултат је био позитиван на ХИВ.

ДРАМА У КОТЕЖУ! Напао полицајце пит-буловима, нашли му дрогу, мајци позлило!

Овај случај, иако је и 2004. установљено да су једна беба лечена у „Тиршовој“ и једна одрасла особа, такође, заражене вирусом ХИВ крвљу добровољног даваоца, код многих је побудио сумњу у трансфузију. Ризик од примања туђе крви увек постоји, а др Оливера Савић из Института за трансфузију крви тврди да је тестирање деривата крви код нас безбедно исто колико и у свету. Тестови не могу да открију вирус у крви четири до шест, а неки и до 12 недеља од инфекције.

– Од тренутка заразе до појаве антитела у крви постоји период од четири до 12 недеља, и то је тзв. период прозора у којем нека особа јесте заражена и јесте инфективна, али досад познатим методама не може да се открије присуство вируса у крви даваоца – каже др Савић.

Тест на ХИВ је један од рутинских приликом анализа крви добровољњних давалаца. Код нас је законски уведен у праксу 1987, а крв се још тестира на хепатитис Б и Ц, и сифилис.

Путинова странка традиционално угостила Заветнике у Москви (ФОТО)

– Крв сваког даваоца, било да први или 50. пут донира крв, тестира се по свим стандардима – каже др Јовановић.

Због техничких ограничења тестова, трансфузију безбедном чини само искреност даваоца, односно његова способност да неко понашање препозна као ризично и да то пријави трансфузиолошкој служби.

(ВИДЕО) КАД СЕ РУСКИ ПИЛОТИ ЗАИГРАЈУ: Погледајте блиски сусрет моћних машина!

Намерно ширење заразне болести као што је ХИВ законом је окарактерисано као кривично дело, а санкција за одговорног може да буде до пет година затвора, док оштећени има право на надокнаду штете у висини од 200.000 динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЈУЧЕ ПРОЛЕЋЕ, ДАНАС ЈЕСЕН! Време хоће да нас излуди, стиже наоблачење, слаба киша и ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ!

Вучић у званичној посети Куби

РИГОРОЗНЕ КОНТРОЛЕ ДО 17. ДЕЦЕМБРА! 500 патрола лови по Србији ПИЈАНЕ И ДРОГИРАНЕ ВОЗАЧЕ!

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
31°
Sun
29°
Mon
27°
Tue
27°
Wed