Занимљивости

Забележена друга најснажнија експлозија после Великог праска

Експлозија је била толико јака да је било могуће видети је са Земље само помоћу двогледа, иако је била удаљена 10 милијарди светлосних година.

Тим међународних научника забележио је најснажнију експлозију у историји истраживања универзума, преноси Дејли мејл.

Експлозију је проузроковала смрт масивне звезде, а овај догађај омогућио је стварање најјасније слике бљескова гама зрака, који не престају да фасцинирају астрономе још од њиховог открића раних шездесетих година.

До експлозије долази када масивна звезда постане нестабилна јер не може да произведе довољно енергије да се супротстави сопственој маси. Она тада доживи колапс под утицајем силе сопствене гравитације и претвори се у неутронску звезду или црну рупу. У току овог процеса, снажни млазеви гаса отпуштају се у универзум брзином светлости.

Експлозија је била толико јака да је било могуће видети је са Земље само помоћу двогледа, иако је била удаљена 10 милијарди светлосних година, наводе научници.

За неколико секунди ослобођено је онолико енергије колико једна звезда емитује у периоду од 10 милијарди година. Дужина трајања овог феномена износи од неколико секунди до једног минута.

Научници су овај пут имали прилику да се припреме захваљујући томе што је у јуну 2016, пре експлозије, забележен кратак светлосни бљесак који је назван ГРБ 160625Б.

“Експлозија је уследила након 100 секунди, што знаци да смо имали довољно времена да поставимо телескопе у одговарајући положај”, рекао је професор Карол Мундел са Униерзитета у Бату који је учествовао у истраживању, преноси Б92.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Амерички бомбардери изнад Корејског полуострва

НА „ЕКО“ ПУМПАМА КРАДУ ГОРИВО: Потрошачу украли 14,9 литара дизела

ШОКИРАЋЕ ВАС како је Сергеј Трифуновић ИЗВРЕЂАО ВУЧИЋА

Оставите коментар