ВИДЕО Друштво Србија

(ВИДЕО) МИСТЕРИЈА РАДИОАКТИВНОГ ОБЛАКА: Детектован и у Србији, али нема опасности по здравље?!

Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије објавила је данас да је у периоду од 29. септембра до 5. октобра у Србији детектовано у ваздуху присуство рутенијума 106, али да измерене вредности нису имале утицај на здравље.

Како је објављено на сајту Агенције, на мерним местима на територији Србије у том периоду детектовано је у ваздуху присуство рутенијума 106, а измерене вредности кретале су се у опсегу од 54 мега бакерела по кубном метру (мБq/м3), што се, како се наводи, поклапа са вредностима измереним у истом периоду у другим лабораторијама у Европи.

– Од тада није поново детектовано присуство рутенијума-106 на територији Републике Србије. Измерене вредности концентрације рутенијума-106 нису имале, нити имају утицаја на здравље становништва и животну средину у Републици Србији- саопштила је Агенција.

Такође се додаје да је информације о детекцији радиоактивног изотопа рутенијума-106 изнад Европе Агенција је добила 3. октобра од Института за нуклеарне науке „Винча“, који мери садржај радионуклида у ваздуху.

Како се наводи, званични подаци како је дошло до присуства радиоизотопа рутенијума-106 у ваздуху изнад централне Европе у претходним данима нема, али се истиче да би, да је ослобађање рутенијума настало услед пробе нуклеарног оружја или акцидента на нуклеарном реактору, дошло и до ослобађања многих других радиоизотопа.

И Немци су му се дивили: Херојска смрт заборављеног српског јунака који је пред стрељачким водом урадио невероватну ствар да би се борио до самог краја

– Будући да је у ваздуху изнад једног дела Европе детектован само рутенијум-106, а не и други фисиони продукти, претпоставља се да је овај радионуклид у атмосферу доспео највероватније из неког од индустријских или медицинских објеката где се овај радиоизотоп користи- наводи Агенција и додаје да се то налази и у извештају Француског института за заштиту од зрачења и нуклеарну сигурност (ИРСН).

ИРСН је у четвртак саопштио да радиоактивни облак над Европом протеклих недеља наговештава да је дошло до несреће у нуклеарном објекту у Русији или Казахстану последње недеље септембра.

ИРСН је искључио да се несрећа догодила у нуклеарном реактору наводећи да је вероватније реч о објекту за третман нуклеарног горива или центру за радиоактивну медицину.

Институт напомиње да није дошло до утицаја на људско здравље или окружење у Европи, пренео је Ројтерс.

ИРСН наводи у саопштењу да није могао да тачно одреди локацију ослобађања радиоактивног материјала, али да је, на основу метеоролошких података, највероватније реч о области јужно од планине Урал, између Урала и Волге.

(ВИДЕО) БРУКА И СРАМОТА НА ПРЕДСТАВИ АУДИЦИЈА: Београђани дошли да се забаве, а Емир им сервирао скраћени говор из Сребренице!

То би, додаје институт, могло да укаже на Русију или Казахстан.

– Руске власти рекле су да нису обавештене да је дошло до несреће на њиховој територији- рекао је директор ИРСН Жан Марк Перес за Ројтерс.

Перес је рекао да су протеклих недеља ИРСН и други институти за нуклеарну безбедност у Европи измерили висок ниво рутенијума 106, радиокативног нуклида који настаје дељењем атома у нуклераном реактору. Званичник Министарства енергетике Казахстана Тимур Жантикин изјавио је данас да у тој земљи нема радиоактивног цурења и да сенyори нису ништа регистровали.

ЏИНОВСКИ ЦРНИ ВУК УЖАСНУО ДРАГАЧЕВЦЕ: Мештани га зову Гаро, а не плаши се да прилази насељима!

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Хитна акција Алијансе: За какав рат се НАТО спрема у срцу Европе

Сарајево прислушкује Додика!

Америчка војска оптужује Иран да снабдева јеменске побуњенике ракетама

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat