Фото: Информер
Друштво Србија

НЕ УПАДАЈТЕ У ТЕЛЕНОР ЗАМКУ: Куповина мобилног се евидентира у Кредитном бироу, ТЕЛЕФОН НА РАТЕ ЗНАЧИ КРЕДИТ

Имајте на уму да уколико отплаћујете уређај преко картице Теленор банке, то умањује вашу кредитну способност све док дуг не исплатите у целости.

Ако купујете мобилни телефон преко Теленор банке, знајте да је реч о бескаматном кредиту који се евидентира у кредитном бироу и смањује вашу кредитну способност. То није знала наша читатељка Драгана М. из Београда, када је на овај начин купила три уређаја за себе и децу јер су сви већ годинама корисници овог мобилног оператера.

Према њеним речима, у једној од пословница било јој је понуђено да сама уплаћује новац преко Теленоровог банкомата или да јој се новац скида са плате преко административне забране. Драгана је одабрала опцију да сама уплаћује сваког 19. у месецу преко банкомата рату и да јој се плата не дира.

– Такав уговор сам и потписала и неколико пута проверила да ли нешто има везе са платом, као и да ли улази у кредитни биро. Убедили су ме да ту опцију неће дирати јер сам се обавезала да сама уплаћујем своје рате преко Теленоровог банкомата. Добила сам своју картицу и ПИН код и све своје обавезе сам редовно измиривала. Чак су ми дали и попуст на укупан износ јер сам одабрала да новац уплаћујем преко њихове банке. Нисам ни помишљала да ће ме тако насамарити и замало довести у велики проблем – открива за Заштитник потрошача Драгана М.

Како каже, у шта се увалила, сазнала је тек након неколико месеци.

– Не бих ја ни схватила шта су ми урадили док нисам отишла у своју матичну Рајфајзен банку, јер ми се отворила могућност за рефинансирање кредита. Однела сам потребне папире, поднела захтев, али ме је службеница у секунди пресекла када ми је рекла: „Али Драгана ви већ имате задужење код неке банке и нисте кредитно способни.“ У тренутку ми се цела банка окренула наопако јер нисам имала појма о чему се ради. Детаљно смо све прегледале и тада сам схватила да ми је цео дуг ка Теленор банци, за телефоне, евидентиран у кредитном бироу. Одмах сам отишла у централу њихове банке, али тамо сам наишла на групу необавештених радника, који су ме шетали од врата до врата. Да сам имала времена терала бих се ја с њима и до суда, али рефинансирање кредита ми је било много важније, па ми је једини циљ био да се отарасим Теленор картице и дуговања. Наравно, услов је био да им искеширам цео преостали дуг за телефоне од 70.000 динара да би се тај њихов кредит скинуо са мог терета – испричала нам је наша саговорница.

Председник Удружења банкарских клијента „Ефектива“ Дејан Гавриловић наглашава да се овде јасно ради о неадекватном пословању овог мобилног оператера, али да је највећи проблем у зачкољицама уговора који корисници буквално не разумеју.

– Уколико је корисник јасно ставио до знања да не жели да се неко задужење види у кредитном бироу нити да се начин плаћања обавља путем администратитвне забране, то је требало да се усвоји и документује уговором као доказ. Јер у пракси сваки вид плаћања на рате преко картице спада у кредит. Нажалост, ја нисам имао прилике да видим како изгледају ти уговори и услови пословања, али морам признати да сам имао неколико незадовољних и оштећених корисника који су користили услуге Теленор банке – објашњава Гавриловић.

Он зато саветује све кориснике било којих мобилних оператера да пажљиво читају сваку ставку уговора и уколико им се нешто обећа усмено, да се обавезно дода и као написмена белешка на папиру.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ким прети Трампу: Ускоро нова „невиђена“ бомба

Ураган „Марија“ разара Карибе, 32 особе страдале

НАСТАВЉА СЕ ХАПШЕЊЕ ФУНКЦИОНЕРА ДФ: Иза решетака и Јовановић

Извор: Информер

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat