Друштво Србија

Сваког дана казна за 75 људи ЗБОГ ЗЛОСТАВЉАЊА НАЈБЛИЖИХ

За само три месеца против чак 6.643 особе изречене су хитне мере, јер су пријављени за насиље у породици. Од тог броја 2.190 људи је избачено из својих станова због злостављања укућана, што је чак 24 случаја дневно.

Чак 6.643 особе у Србији кажњене су због злостављања својих најближих у последња три месеца, што је у просеку 75 особа сваког дана, показују поражавајући подаци о примени новог Закона о спречавању насиља о породици.

Још невероватније звучи податак да је у истом периоду 2.190 насилника, или 24 дневно, привремено избачено из својих станова да не би могли да науде укућанима. Највише силеџија било је у Београду, Новом Саду, Нишу, Зрењанину и Смедереву, а жртве су као и до сада углавном биле жене.

Државна секретарка у МУП Биљана Поповић Ивковић истакла је да ове бројке јасно говоре да се полиција озбиљно ухватила укоштац са насиљем у породици. Она сматра да ће то охрабрити што више грађана да пријаве насиље где год га примете.

– Од 1. јуна, када смо почели са применом новог Закона о спречавању насиља у породици, полиција је изрекла 6.643 хитне мере према насилницима. Од тога се око две трећине мера односи на забрану приласка жртви, а трећина на привремено удаљавање из стана. Убедљиво најнасилнији су мужеви према женама, што је и до сада био случај у пракси. Важно је да је полиција показала спремност да се избори са насиљем у породици, а циљ свега овога што радимо је да охрабримо жртве да не трпе насиље већ да га одмах пријаве. Такође желимо да мотивишемо и све остале грађане да пријаве сваки вид насиља у породици, било да виде на улици или у свом комшилуку – каже Ивковићева.

Фото: Информер

Према њеним речима, полиција се за ова три месеца сусретала и са покушајима злоупотреба новог закона, али су оне одмах уочене.

– Имамо тим искусних стручњака који одмах уоче кад неко лажно оптужује члана породице за насиље. После сваке пријаве углавном се прво изриче опомена, а тек када је насиље потпуно очигледно, кривац се избацује из стана или му се изриче забрана приласка жртви – објаснила нам је Ивковићева.

Психолози и социолози истакли су за Информер да је насиље у породици велики проблем данашњег друштва и да ће пооштравање казни дати резултате. Психолог Александра Јанковић сматра да ће строжа контрола и веће казне уплашити силеџије, па самим тим и смањити насиље.

– Откако је закон почео да се примењује, насиље је постало знатно уочљивије него пре. Тек када су казне пооштрене, изашло је на видело шта се све дешава у српским породицама. Међутим, када ти насилници схвате да више неће моћи да пролазе некажњено, размислиће два пута пре него што дигну руку на неког члана породице – истакла је Јанковићева за наш лист и додала:

– Оволики број силеџија не чуди, јер су читаве генерације одрасле на сценама насиља, што у стварности, што у медијима. Са друге стране, пре свега због економске ситуације, породичне вредности су потпуно уништене.
Са њом је сагласан и социолог Драган Коковић, који истиче да је превенција код породичног насиља важнија него само кажњавање.

– Чињеница да је откривен оволики број случајева насиља је доказ да нови закон функционише, али то није суштина. Битно је да се пронађе механизам да се породично насиље смањи. Оштре казне јесу начин, али потребне су и неке превентивне мере, едукација пре свега – напомиње Коковић.

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић и Додик: Тимови почињу да раде на Декларацији

Шешељ улази у „Задругу“, Милица Ђурђевић одбила

Путин надгледа „Запад“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
28°
Sat