Printscreen
Економија Србија

Стоп за хрватско млеко и месо

Србија увела додатну контролу за све производе, не само воће и поврће, који пристижу на нашу границу из околних земаља.

Осим воћа и поврћа, надлежне установе додатно контролишу и све млечне и месне производе који се у нашу земљу увозе из Хрватске. Свака пошиљка се додатно узоркује и не иде у промет док не буду готове анализе, које трају најкраће 15, а најдуже 30 дана. Не кршимо ниједан пропис, већ проверавамо исправност намирница због високих температура, каже за „Новости“ Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Недимовић објашњава да, док процедура провере траје, роба стоји запечаћена у царинским складиштима. Министар пољопривреде каже да Србија своје мере спроводи у циљу заштите наше државе.

Како „Новости“ сазнају, наша Управа царина контролише само робу која долази из Хрватске.

Повод за контрамере су непримерене таксе на увоз воћа и поврћа, које је Хрватска страна недавно увела према Србији и још неким земљама у региону.

Тако је Управа царина, од пре неколико дана, добила задатак да осим фитосанитарних и ветеринарских провера, ради и лабораторијске анализе свих производа које увозимо из комшилука. Због дужине окончања њихових провера, а то је око месец дана, извесно је да многи производи неће ни стићи до трговинских ланаца, јер је у питању кварљива роба.

То је одговор српских власти на одлуку хрватског министарства пољопривреде, које је 15. јула повећало увозну таксу за 22 пута на воће и поврће које долази из земаља које нису чланице ЕУ. Овај сценарио примењиваће се све док се не огласи Европска комисија, односно не суспендује хрватску меру, која је супротна Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Хрватски званичници тврде да је реч о заштити домаћих произвођача и да повећањем накнада за контролу увозног воћа и поврћа из трећих земаља Хрватска није прекршила ССП.

У земљама у региону кажу да су спремни на договор са Хрватима, али сумњају у њихове намере.

Потпредседник Спољнотрговинске коморе БиХ, Немања Васић, каже да су БиХ и друге оштећене земље спремне да заједнички делују према ЕК и Хрватској, али да није оптимиста да ће тај договор бити постигнут на време.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Судар код манастира Морача, више повређених

НОВИ УДАР НА СРБЕ: Британци опет спремају „холивудски“ напад!

Лекције које би Америка требало да научи из последње севернокорејске ракетне пробе

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat