Uncategorized

Срчаник – Мелем за срце од античког доба

Умирује као седатив, регулише притисак, тахикардију, аритмију и шири периферне крвне судове. Помаже код климактеричних тегоба, малокрвности, астме, епилепсије, опекотина.

Сви народни називи вишегодишње зељасте биљке срдачице (Leonurus cardiaca) јасно упућују која јој је намена у традиционалној медицини. Помаже код свих срчаних тегоба и зато је још зову и срдачац, срченица, срчаник, коприва од срца…

У време античког Рима била је једна од најважнијих биљака за лечење кардиоваскуларних болести, па су је Латини назвали cardiaca. Записи из тога доба показују да су је често користиле и жене да би се лакше породиле. Данас је помало заборављена, али енглески травари и даље показују велико занимање за њу.

Изгледом подсећа на коприву, али нема жареће листове већ су они грубо назубљени. На месту њиховог израстања, у такозваном пазуху стабљике, од јуна до септембра формирају се ружичасти цветићи сложени у 10 до 20 прстенова, налик букетићима.

Срдачица је веома распрострањена по Европи и најчешће расте на ливадама и теренима са бујном вегетацијом, поред насеља и путева, али и на ђубриштима и у влажним шумама до 1.100 м надморске висине. Има је у сваком кутку Старог континента, осим на крајњем северу и југу.

Лековит је надземни део биљке док је у цвету. Тада се одсецају врхови дужине 25 до 40 цм, суше у букетићима или растрешени у танком слоју, на промајном месту у хладу. Срдачица је љута, горка и расхлађује. Од лековитих састојака садржи горку материју леонурин, веће количине танина, алкалоид стахидрин, сапонине, етарско уље, буфенолидне гликозиде, флавоноиде, иридоиде, урсолну киселину, леокардин.

Делује умирујуће као седатив, као антихипертоник снижава повишени притисак, као кардијак смирује срчане тегобе праћене узнемиреношћу, а као вазодилататор шири периферне крвне судове. Чај од срдачице је нарочито ефикасан код тахикардије, аритмије, опште слабости срца. Тоник се користи код лупања срца повезаног са осећајем тескобе и нервном напетошћу. Препоручује се као лек и код климактеричних тегоба, малокрвности, астме, тешкоћа са мокрењем.

Народни лекари је користи и код неурастеније и епилепсије, од ње праве облоге код опекотина, рана, чирева, екцема.

Не препоручује се током трудноће и менструације због утицаја на крварење. Због интеракције са лековима, прекомерна употреба срдачице може да утиче на постојећу кардиолошку терапију, па се пре употребе треба консултовати са лекаром о коришћењу.

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu