Фото: Министарство одбране Македоније
Регион

Скопље јача везе са Америком

Током свог приближавања НАТО алијанси Македонија све блискија с Вашингтоном. Сутра стартује прва од две војне вежбе са стратешким партнером.

Припадници јединица Армије Македоније укључени су у две велике вежбе трупа земаља чланица НАТО. Први маневри, „Сајбер гардијан 2017“, одржавају се у Румунији, Бугарској и Мађарској, а друга вежба, „Драгон гардијан“, одржаће се на великом војном полигону „Криволак“, надомак Неготина на Вардару, на крајњем југу Македоније.

 У вежби „Сајбер гардијан 2017“, од 11. до 26. јула, учествује 71 македонски војник, по распореду у Румунији и Мађарској. Прецизирано је да у тим маневрима, у организацији Команде Армије САД за Европу, учествује више од 25.000 војника из састава снага 22 земље чланице НАТО.

По завршетку прве, припадници АРМ биће и део Европске команде оружаних снага САД у спровођењу друге вежбе „Драгон гардијан 2017“, која ће се, крајем јула и почетком августа, одржати на полигону Криволак. Планирано је да на вежби буде активно 95 војника АРМ и 300 припадника оружаних снага САД, који у Македонију треба да уђу 28. јула, са више од 100 борних возила.

Реализацијом ове „изузетно велике заједничке вежбе“, указано је, „јача се билатерална сарадња између Македоније и нашег највећег стратешког партнера САД“. Тиме се, уједно, јача и стратешко приближавање НАТО.

Посебном одлуком владе премијера Зорана Заева, дозвољен је „мирољубив улаз снага САД, за вежбовне активности на Криволаку“. Том првом оваквом вежбом, како је оцењено, ова држава „потврђује и могућности да покаже логистичку спремност за одржавање и других оваквих регионалних вежби у будућности, што се оцењује као добар сигнал и у оквирима НАТО аспирација Македоније“.

Фото: Министарство одбране Македоније

АХМЕТИ: У НАТО И ПРЕ РЕШАВАЊА СПОРА О ИМЕНУ

У процесу испуњења задатака за чланство у НАТО, постоје и реалне сметње изван војне сфере. Македонији су постављени додатни услови за позив у пуноправно чланство. Поред кључног решавања спора са Грчком о имену, ту су и додатни задаци у делу демократских институција, владавине права, борбе против корупције, независности медија. Али Ахмети, лидер владајуће Демократске уније интеграција (ДУИ) у коалиционој влади премијера Зорана Заева, оценио је да су новој државној администрацији у Скопљу кључна два приоритета – решавање дуготрајног спора са Грчком због званичног имена и улазак земље у НАТО под акронимом БЈРМ. Ахмети је прецизирао да би ова земља могла да се прикључи НАТО под акронимом БЈРМ (Бивша Југословенска Република Македонија) и пре наставка разговора ради решавања спора о имену.

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri