Фото: informer.rs
Србија

СТИГЛА ГРОЗНИЦА ЗАПАДНОГ НИЛА: Батут потврдио ПРВА ДВА СЛУЧАЈА У СРБИЈИ!

Прва два потврђена случаја оболевања од грознице Западног Нила регистрована су на територији Србије, а оболеле особе су са територије Града Београда.

Реч је о особама старијим од 60 година који су хронични болесници, саопштено је из Института „Др Милан Јовановић Батут“.

Оболеле особе се сврставају у категорију са повећаним ризиком, а случајеви су регистровани у складу са националним Препорукама за надзор над грозницом Западног Нила у хуманој популацији у сезони 2017. године.

Према подацима Европског центра за контролу болести, до 27. јула регистровано је пет случајева оболевања од грознице Западног Нила у Грчкој и четири случаја у Израелу, а инфекција вирусом Западног Нила званично је први пут регистрована у хуманој популацији на територији Србије крајем јула 2012. године.
Ради се о сезонском обољењу које се преноси убодом зараженог комарца.

Главни вектор, односно преносилац је комарац „цулеx пипиенс“ који је одомаћен и код нас, а главни резервоар заразе су различите врсте птица, у којима се вирус одржава, док је човек случајни домаћин.
Период инкубације траје од два до 14 дана и већина особа инфицирана вирусом нема никакве симптоме и знаке болести, а код малог процента заражених особа, симптоми подсећају на обољење слично грипу, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, болом у грлу, леђима, мишићима, зглобовима, умором, благим пролазним осипом и увећаним лимфним жлездама.

Прошле године у ово време била су пријављена три случаја оболевања, а, у циљу смањења ризика од заражавања вирусом, „Батут“ препоручује примену мера личне заштите од убода комараца – употребу репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном, ношење комотне одеће дугих рукава и ногавица, избегавање боравка на отвореном у време најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору.

Такође, препоручује се употреба заштитне мреже против комараца, редукција броја комараца у затвореном простору, избегавање подручја са великим бројем инсеката, као што су шуме и мочваре, као и боравак у климатизованим просторима, јер је број инсеката у таквим условима знатно смањен.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХАОС У МОСКВИ: Напад у регионалном суду, више мртвих и рањених

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Силовао и убио девојчицу (3), па јавно погубљен пред стотинама људи

Борци Исламске државе наоружани СРПСКИМ оружјем (ФОТО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri