MUP
Друштво Србија

СТЕФАНОВИЋ УПОЗОРАВА: Око 800 терориста са Западног Балкана се придружило Исламској држави

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да се, према подацима Европола, око 800 терориста са простора Западног Балкана до сада придружило Исламској држави на Блиском истоку

ИСПОВЕСТ ВЕРЕНИКА ВОЈНЕ БОЛНИЧАРКЕ КОЈА СЕ УБИЛА: Кад бих само знао зашто. То ће ме прогонити цео живот!

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да се, према подацима Европола, око 800 терориста са простора Западног Балкана до сада придружило Исламској држави на Блиском истоку.

Стефановић је то рекао у Русији на састанку високих представника за питање безбедности, наводећи да је тероризам данас постао суровији, а терористички напади далеко насилнији, као и да су терористи изградили финансијске мреже које их чине самоодрживим.

Он се посебно осврнуо на регион Западног Балкана за који је рекао да представља значајан простор за регрутовање чланова и симпатизера Исламске државе који се боре у Сирији и Ираку.

МАЈКА ПРИПАДНИЦЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ КОЈА СЕ УБИЛА: Моја ћерка није имала разлога да дигне руку на себе! Како је могуће, да два пута нанесе себи смртоносне повреде?

“Према подацима Европола око 800 терориста са простора Западног Балкана до сада се придружило Исламској држави на Блиском истоку. Од тога, највећи део бораца долази из БиХ и са територије самопроглашеног Косова“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, посебан изазов за Србију представља сложена безбедносна ситуација у нашој јужној покрајини, која је позната по значајном броју екстремиста повезаних са Исламском државом, али нажалост, како каже, међународна заједница, која има активну улогу на Косову, до сада је углавном игнорисала ову чињеницу.

НИКАД ОБЈАВЉЕНЕ ФОТОГРАФИЈЕ: Овако су Руси унаказили Харадинаја!

Он је објаснио да је кључни сегмент борбе против тероризма у Републици Србији, имајући у виду да је то глобални феномен, интензивна и континуирана сарадња са другим државама и релевантним међународним организацијама.

“Србија препознаје неколико безбедносних ризика у вези са тероризмом. Пре свега, то је проблем бораца Исламске државе који потичу из Србије, а који су тренутно у Сирији и Ираку, или су се вратили кући. Недавно је у Србији група од седам терориста који су се борили за Исламску државу, али су такође били укључени у регрутовање нових бораца и финансирање њихових трошкова, осуђени су на кумулативну казну од 67 година затвора, што илуструје одлучност државе да се суочи са овим изазовом“, рекао је он.

КУРТИ: Треба формирати „савез“ Албанаца, Црногораца, Бошњака и Хрвата против Срба

Како каже, шаље се чврста порука потенцијалним терористима да наша држава неће толерисати никакав облик екстремизма.

На састанку у Русији министар Стефановић је рекао да је једна од одлика модерног глобалног тероризма његова повезаност са организованим криминалом.

“Спона између криминала и тероризма је потпуно нова појава и неке терористичке организације зарађују знатне количине новца од трговине дрогом или људима. На пример, Европол процењује да се до 40 одсто терористичких акција у Европи делимично финансира криминалом“, рекао је министар.

Поручују нам: Видите шта ће вам се десити ако не попустите око Косова

Према речима Стефановића, свеукупне промене које су трансформисале глобални тероризам довеле су до тога да он постане највећа безбедносна претња.

“Иако је јасно да ће и даље много више људи страдати у саобраћајним незгодама, а не од руке терориста, сам ужас на сликама и снимцима терористичких напада и експлицитног насиља које га прати, учинили су светску политичку и безбедносну сцену потпуно промењеном. Вероватно ће то бити случај и у будућности”, сматра Стефановић.

На крају излагања пред бројним високим званичницима који се баве питањем безбедности, Стефановић је рекао да је Србија унапредила политику борбе против тероризма у последњих неколико година и да делује доследно и одговорно у обављању својих дужностина на пољу имплементације резолуција УН-а у вези са борбом против тероризма.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ДОК СЕ РОДИТЕЉИ ОТИМАЈУ О ДЕТЕ, МАЛИШАН ПАТИ: Потресни плач и молба дечака којег узимају од оца и дају мајци расплакали Белу Цркву! СРЦЕ ДА ТИ ПУКНЕ

“Србија, као централна земља Балкана, свесна је своје позиције и улоге и наставиће да гради капацитете како би осигурала регионалну безбедност и ефикасну борбу против тероризма, укључујући побољшање сарадње и координацију са свим земљама региона, али и света, у борби против терористичких претњи”, закључио је Стефановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вето Мађарске на улазак Украјине у НАТО упркос притисцима

ЗАПАД ПУШТА НИЗ ВОДУ ПОРОШЕНКА: Неће да га виде у Вашингтону

ЂОКОВИЋ: „Правио сам грешке, све је то животна школа“

Каква проклета комисија? Колиндин предлог за Јасеновац изазвао буру на Твитеру

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
25°
Sun