Википедија
Друштво Србија

СРБИ ЗАБОРАВИЛИ НА СВОЈЕ ПОКОЈНИКЕ: За закуп гробних места дугујемо више од 10 МИЛИОНА ЕВРА!

Грађани Србије годинама не измирују обавезе за гробна места својих предака! Само у Београду за 45.000 гробова нико не плаћа закуп и одржавање! Ако се овако настави, почећемо са масовном ексхумацијом, кажу у погребним предузећима.

Грађани Србије дугују више од 10 милиона евра за закуп гробних места, показало је истраживање Информера! У погребним предузећима широм земље кажу да силна дуговања озбиљно угрожавају њихов рад и да ће ускоро почети са ексхумацијом гробница за које нико не плаћа одржавање.

СВЕТСКИ МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Кинези успешно пресадили људску главу!

Само у Београду грађани дугују око 8,8 милиона евра, док за 45.000 гробних места нико не плаћа закуп. Слично је и у другим великим градовима, где се неки гробови не одржавају и више од 50 година. Према закону, закуп гробног места плаћа се првих десет година уз сахрану покојника, а након тога се годишње даје у просеку око 1.000 динара за одржавање.

Брига их за претке

Директор београдског ЈКП „Погребне услуге“ Драган Балтовски каже да је ово предузеће претходних година баш ретко прибегавало законској могућности да због дугова прекопава гробове и посмртне остатке покојника сахрањује у заједничкој гробници. Међутим, ако се оваква пракса неплаћања настави, биће принуђени да то раде много чешће.

– Ми водимо бригу о око 300.000 гробних места на десет гробаља у Београду, а бар за 15 одсто њих рођаци уопште не плаћају рачуне за закуп и одржавање зато што то једноставно неће. То је око 45.000 гробница. Неретко то не раде и по неколико деценија, а често се деси да једна особа има обавезу према пет или шест гробница, а не плаћа закуп ни за једну. Према закону, рок обавезног почивања покојника у гробном месту је десет година и ми услугу за закуп и одржавање наплаћујемо приликом сахране. Међутим, након десете године, ако неко не настави да ову надокнаду плаћа, ми можемо тело покојника да ексхумирамо и сахранимо у заједничку гробницу. Како све више људи ову обавезу избегава, бићемо принуђени да због сопственог опстанка ову законску могућност почнемо и да примењујемо – каже Балтовски.

(ВИДЕО) УКРАЈИНА У ШОКУ: Италијани објавили снимке са признањима снајпериста који су пуцали у људе на Мајдану

Информер

Са истим проблемом се суочава и ЈКП „Горица“ из Ниша, којој грађани дугују нешто мање од пола милиона евра. Игор Јованић, помоћник директора за сектор погребних услуга „Горице“, објашњава да многе Нишлије, након што уз сахрану плате одржавање за 10 година, „забораве“ да закуп обнове.

– Два до три пута годишње шаљемо опомене, што даје тек делимичне резултате, али већина дужника и даље игнорише своје обавезе. Најчешће закуп наплатимо тек када сродници желе да искористе постојећу гробницу ради новог сахрањивања, па тек онда измире закуп како не би куповали ново гробно место – каже Јованић.

Накупили се дугови

Грађани Крагујевца „Градским гробљима“ дугују готово пола милиона евра! Неки, како нам је речено у овом предузећу, не плаћају закуп и одржавање гробних места више од 50 година. За између 300 и 400 гробних места нико не плаћа закуп већ 30 година, док за око 1.100 плаћање касни више од 10 година.

– Овај дуг се накупио од 2010. године и трпимо озбиљне притиске од Градске управе да га наплатимо. Ако се овако настави, мораћемо да ископавамо покојнике, што никад нисмо радили – незванично нам је речено у овом предузећу.

(ВИДЕО) ДИВЉЕ СВИЊЕ СЕ ОДОМАЋИЛЕ У НОВОМ САДУ: Ево како су једног Лалу поштено испрепадале!

Информер

У Новом Саду кажу да је и код њих „дара превршила меру“ и да су у огромном проблему због дуга грађана који износи више од 1,2 милиона евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Стефановић: Државни разлог испред страначког

Америка удара на Русију и гасом, а Србија жртва

Приштина покренула процедуру за формирање „Војске Косова“

Извор: информер.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
29°
Fri
30°
Sat
27°
Sun
26°
Mon