Европа

ШПАНИЈА ПРЕД ХАОСОМ НЕВИЂЕНИХ РАЗМЕРА: Ако Каталонија покуша да се отцепи Мадрид ће послати војску!

Министарка одбране Шпаније - Марија Долорес де Коспедал - изјавила је да су оружане снаге земље дужне да заштите њену територијалну целовитост.

Те њене речи наишле су на подршку шпанских генерала и у политичком врху у Мадриду. Међутим, у Каталонији су их правилно проценили – као директну претњу применом војне силе против ове провинције која жели да се преко референдума одвоји од Шпаније и да постане независна држава.
Де Коспедал је за време прославе 40-годишњице њеног министарства рекла да обавеза армија и Цивилне гарде није само заштита демократских вредности и Устава Шпаније, него и њене територијалне целовитости и суверенитета. Притом је нагласила:

– Увек када су Шпанији биле потребне њене Оружане снаге – оне су се одмах стављале на располагање.
У исто време је у парламент Каталоније стигао предлог закона о референдуму о независности. Временска подударност, наравно, није случајна.

Генералитет у Мадриду поводом министаркиних речи је већ објавио:

-Спремни смо да извршимо све што од нас тражи Устав земље и што нам наложи влада Шпаније.
Шпанским генералима је забрањено да се јавно изјашњавају поводом политичких тема. Забрана се односи и на „каталонско питање“.

Председник владе Каталоније, Карлес Пуџдемон, поводом министаркиних речи је већ изјавио:
– Влада Шпаније – која сада маше војним униформама – прави велику грешку ако мисли да ће нас тиме заплашити.

Пуџдемон је саопштио да ће се „референдум независности“ – упркос свим претњама и потезима званичног Мадрида – одржати 1. октобра.

Мадрид ће покушати да заустави Каталонију преко Уставног суда Шпаније који ће – како се најављује – референдум прогласити неуставним и забранити његово одржавање.
Пуџдемонове речи су најава да се Барселона неће зауставити ни пред тим одлукама ни пред претњом слања шпанске армије да спречи отцепљење Каталоније.

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ко је МИСТЕРИОЗНИ путник из ПУТИНОВОГ аутомобила? 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu