Printscreen
Православље Србија

СЛАВИМО АРАНЂЕЛОВДАН: Ево који су народни обичаји везани за овај празник

Српска православна црква и њени верници 21. новембра славе велики празник Сабор Светог Архангела Михаила, који је у народу познатији као Аранђеловдан. У црквеном календару означен је црвеним словом.

Архангел Михаило вођа је небеских војски који се увек јављао на местима на којима се јављала и Богородица, тако да представља небеску силу и заштиту на земљи.

Први међу архангелима Архангел Михаило на икони представља се као борац – војвода, са мачем или копљем у руци, а народно веровање сматра да он долази и узима људске душе, кад је коме куцнуо час. На икони се понекад представља како је победио Деницу, оковао га веригама и стао му ногом за врат. Он се сматра чуварем вере православне и борцем против јереси. Аранђеловдан је друга слава по заступљености међу Србима, одмах после Никољдана.

Народна веровања и обичаји

Многа су народна веровања о овом анђелу. Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код ногу – није добро, а ако је код главе – болесник ће оздравити. Слави се у јесен, а по народном веровању то је зато што кад су свеци делили улоге, Архангел Михаило добио је јесење и зимско време – време зиме и зимских тешкоћа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Успех српских ђака на светском роботичком такмичењу у Шангају

Трамп означио Северну Кореју као ,,спонзора тероризма“

Путин: Најмодерније оружје за руску војску и морнарицу

Извор: informer.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun