Printscreen
Политика Србија

Селаковић: Очекујем став Вучића о изборима за две недеље

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић изјавио је данас да очекује да ће се председник Србије Александар Вучић у наредне две недеље изнети свој став поводом одржавања парламентарних избора, заједно са београдским.

Селаковић је за РТС нагласио да Вучић не дели мишљење већине у СНС када је реч о изборима.

„Вучић има обичај и воли да саслуша различита мишљења људи из врха наше странке, људи који су њему блиски“, рекао је Селаковић.

Како је навео, Вучић је прошле недеље одржао консултације и саслушао мишљења себи блиских људи на ту тему.

„Саслушао је пажљиво, али то значи да увек послуша. Он воли да чује мишљење и да га размотри. Овог пута се мишљење председника разликује од мишљења већине“, рекао је Селаковић.

Упитан шта то значи, за шта се залаже председник, а за шта већина, Селаковић је рекао „то ћемо видети.

„Председник није човек који одлуке доноси брзоплето, председник је човек који о својим одлукама добро замисли. Очекујем за неких 10 дана – две недеље да председник изађе са својим ставом, али познајући њега, то неће бити у интерес у СНС, већ у интересу Србије, државе и народа“, поручио је Селаковић.

Седница Председништва Српске напредне странке, најављена за јуче, отказана је јер председник Александар Вучић и његови најближи сарадници још нису донели коначну одлуку о изборима, објавио је претходно „Блиц“.

СЕЛАКОВИЋ: ПРИДРЖАВАМО СЕ СВОГ ЗАКОНА О САРАДЊИ СА ХАГОМ

Председник Србије Александар Вучић, на захтеве председника Хашког суда Кармел Ађијуса да се изруче двоје радикала због непоштовања суда, рекао је да Србија има закон о сарадњи са Трибуналом који јасно прописује да се тиче изручења људи који су оптужени или осумњичени за ратне злочине, изјавио је данас генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

„Овде није реч о ратном злочину и ми се придржавамо свог закона и става“, рекао је Селаковић, који је присуствовао јучерашњем састанку Вучића и Ађијуса и навео је да је био „изузетно тежак састанак“.

„Вучић је на том састанку изразио интересовање Србије и спремност да наши држављани који су Хашком трибуналу осуђени издржавају казну у Србији и изразио је забринутост због третмана српских држављана у Хагу“, рекао је Селаковић за РТС.

Он је додао да је Ађијус рекао да „не постоји начин да се избегне поступање по захтеву Хашког трибунала, који престаје са радом за два месеца“.

„У случају два радикала, рекао је, без обзира то што Хашки трибунал престаје да постоји, наставиће се постојање захтева за изручење Вјерице Радете и Петра Јојица“, навео је Селаковић.

Према његовим рецима, председник Вучић је објаснио да Србија има закон о сарадњи са Хашким трибуналом који јасно прописује да се он тиче изручења људи који су оптужени или осумњичени за ратне злочине.

Селаковић је нагласио да, после скоро четврт века рада, иза Хашког трибунала, остаје „горак укус и тешка слика“ тога да су највише осуђивани управо они који су највише страдали.

„Највише је осуђено Срба, а они су можда највеће жртве распада Југославије. Не можда, него то говоре и подаци, бројке, и чињенице“, рекао је Селаковић.

Говорећи о томе што су Срби у Хагу осуђени на укупно више од 1.000 година затвора, а да су, са друге стране ослобођени Анте Готовина, Младен Маркач, Рамуш Харадинај и Насер Орић, Селаковић је рекао да после четврт века рада иза Хашког трибунала остаје „горак укус и тешка слика“.

То каже, нагласио је, и као правник, и као човек, и као Србин.

„Не бих улазио у појединачне пресуде. Чињеница је да це коначни суд о томе шта је обележило његов рад и колико је он био успешан или неуспешан дати историја и о томе ће судити генерације које долазе“, поручио је Селаковић.

Када је реч о замеркама из Трибунала на генерала Лазаревића, Селаковић је рекао да не види ништа спорно у томе.

„Човек је осуђен, издржао је казну и дошао у своју земљу. Он није предавача на Војној академији, он је позван да одржи једно предавање“, рекао је Селаковић.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СТИЖЕ НАМ МУТИРАНИ ВИРУС ГРИПА, НИКАД ЈАЧИ: И код здравих људи може да доведе до упале плућа, па чак и смрти!

РАТ ЧЕТНИКА И УСТАША У КАТАЛОНИЈИ: Братислав Живковић одговорио на оптужбе из Хрватске, да ли су четници на положају?

Експеримент или ново оружје: Шта ће Пентагону биолошки запис Руса

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat