Printscreen
Друштво Србија

ШАРЧЕВИЋ: Систем је доста РАСПУТШТЕН и то под хитно мора да се РЕШИ

Министар просвете Младен Шарчевић каже да је просвета мотор друштва, будућност друштва и да треба, чим се укаже могућност за то, да се материјално стање просветара поправи.

Он је гостујући на РТС рекао да не може да прецизира колико ће бити повећање плата у просвети, јер то ни премијерка Ана Брнабић није могла да каже, али да је ММФ задовољан спроведеним реформама у Србији у области просвете.

Како каже просветари имају ниже плате од осталих запослених у јавном сектору, да је ту разлику нужно смањити, да проблем није од јуче већ да је наслеђен и дуго таје.

– Ми се трудимо да дамо довољно доказа да је просвета мотор друштва, будућност друштва, да треба да ради боље.Чим дођемо до простора да се материјално страње повећа, да се то и уради – рекао је Шарчевић.

Он је нагласио да је то сектор који је дуго сам себе саплитао да у њему има 450 радника који примају плате а не раде, 890 људи који имају више од 65 година и нису отишли у пензију, те да ће тај проблем уз обезбеђених 1.200 отпремнина за технолошке вишкове бити решен усвајањем Закона о основама система образовања и васпитања који ће се заједно са Законом о високом образовању сутра наћи пред посланицима.

– Отпремнине су спремне и солидне око 8.000 евра. Већ имамо четири решена случаја – рекао је министар и подсетио да у просвети пренутно ради око 17.000 људи који су због забране запошљавања у систему ван конкурса, да их директори сами запошљавају.

Говорећи о два закона који су у скупштину ушли по хитном поступку он је појаснио да хитност није наступила због кашњења министарства, већ због тога што су дуго чекали на мишљења појединих институција без којих нису хтели у скупштину.

Говорећи о одговорности ученика, наставника и родитеља коју предвиђа Закон о основама система образовања и васпитања он је рекао да су предвоиђене новчане казне за родитеље због насиља деце у школама, ношења оружја, наркотика, али да новчану казну може заменити и друштвено користан рад.

– Ако родитељ нема новац имаће прилику да друштвено корисним радом то одраде. И за децу се предвиђају такве мере. Сломио је клупу, не мора да плати родитељ, већ ученик може са домаром да оде у радионицу и поправи клупу, да пмогне домару да очисти лишће – нагласио је министар.

Он је додао да је систем је „доста распуштен“ и да се мора успоставити ред у њему.

– Морамо припремити добре средње школе и основне школе. Ако све то немамо шта очекујемо метеорска киша дијаманата да падне, па да будемо сви срећни – закључио је министар.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Закључен Споразум о прекиду штрајка у Гоши

СТИЖЕ ПОТОП: Сутра ће се над Србијом отворити небо, а ТЕМПЕРАТУРА ЋЕ ПАСТИ ЗА 15 СТЕПЕНИ

Сиријска војска одбила напад на Хаму

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
12°
11°
Tue
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri