Printscreen
Друштво Србија

ШАРЧЕВИЋ: Министарска група за проблем насиља у школама!

Наредних дана биће формирана министарска група која ће на оперативном нивоу радити више и дубље на решавању проблема насиља у школама, најавио је министар просвете Младен Шарчевић.

Он је, гостујући на ТВ Пинк, рекао да министарство које води не може само да изађе на крај с тим проблемом, већ да у решавање морају да се укључе и друга министарства – за рад, запошљавање, борачка и социјална питајна, унутрашњих послова и правде, али и породица.

(ВИДЕО) Сви је наручујемо у кафани, а не знамо да ова песма крије злу судбину једне породице: Ево како је настао хит „Димитрије сине Митре“

Шарчевић је нагласио да су новим Законом о основама система образовања и васпитања предвиђене оштрије казне за родитеље, јер се, како каже, не види само дете као проблем, већ и родитељи, који су чешто незаинтересовани.

– Нису мале казне у Србији ако је 100.000 дианара казна, а до сада била 5.000. То драстично повећана казна. И не може неко да се извуче из приче – рекао је Шарчевић.

Он је као један од проблема навео и то што је претходни сазив министарства „десетковао“ стручне сараднике по школама, педагоге, психологе…

Језиво злостављање у новосадском Окружном затвору: Цимеру чупали зубе клештима, он све трпео и ћутао!

– То је ресорски страшно деградирано, а то су људи који могу да
примете неку невољу пре него што се нешто деси. Они морају да знају сву децу, састав породице, да је очекивати да се тако нешто деси. Превенција је у овом случају страшно битна – подвукао је министар.
Како је истакао, за годину дана дошло је до промена у систему, тако да министар може да постави и разреши директоре.

– Сада смо направили процедуру, у једном дану, школа мора да пријави насилни инцидент школској управи и инспекцији на локалу. Истог тренутка они морају да јаве републичкој инспекцији, надлежним помоћницима и тиму за насиље, а ко то не уради, следи смена, без пардона и то пише у закону – назначио је министар.

Указао је и да се говори само о случајевима који „испливају“ у јавност, док се много тога не пријави, у намери да се заташка.

– Сада ћемо на овоме радити интензивно и покушати да то на неки начин доведемо на разумну меру – подвукао је министар просвете.

Он је рекао да запослени у школи морају да знају која су то „критична места у школи“ и морају да буду међу децом.

(ВИДЕО) ОВО МУ НИКАДА НИСУ ОПРОСТИЛИ: Прича о шпијуну који је за КГБ растурио британску службу и тако обележио Хладни рат

– Ниједног тренутка нећу оправдати школу и њену кривицу тамо где је она крива, али истовремено наставницима су везане руке – не смеш ово, не смеш оно, сви су у праву сем оних који раде у настави. Сад смо ствари поставили на своје место и сада систем мора да делује ефикасно – рекао је Шарчевић.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Руски убица сателита мука за Пентагон

НАСА узнемирена: Нешто чудно отапа Антарктик

Лавров: Догађаји у Црној Гори „политичка наруџбина“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat