Русија

Путинови планови јавна тајна

Рекордан рејтинг руског председника уочи избора за највишу функцију у марту идуће године. Чак 82 одсто грађана који изађу на гласање даће свој глас шефу Кремља.

Упркос томе што је Владимир Путин уочи минулог викенда изјавио у Сочију да још није одлучио хоће ли се кандидовати на председничким изборима у марту 2018. године већ сада се све зна. Судећи по вестима из Кремља, питање је само да ли ће Путину овог пута бити уопште потребна помоћ Јединствене Русије, јер најновије социолошко истраживање показује да он има рекордан рејтинг и да велика већина грађана већ сада каже да ће гласати за њега.

Јак пропагандни и економски притисак Запада на Путина и Русију само му повећава популарност код већине грађана и јача убеђење да једино он може успешно да води земљу у овим бурним временима. Путин је у Сочију обећао да не намерава да мења члан 81 Устава који му омогућава још један мандат од шест година, а затим уступи место другоме. По највишем руском закону, наиме, председник може заредом да има само два мандата по шест година. До 2008. године мандат је трајао пет година.

Путин је до сада говорио да ће одлуку о кандидовању донети тек кад види како његов рад у текућем мандату оцењују грађани. По сондажи јавног мњења од краја маја, избори у марту идуће године биће пука формалност. Чак 82 посто грађана Русије који намеравају да изађу на биралишта гласаће за Путина. То је до сада највећи Путинов рејтинг међу анкетираним гласачима. Социолози тврде да је рејтинг руског председника достигао историјски максимум. У јуну 2011. године, рецимо, од свих који су намеравали да гласају, за Путина је било 43 одсто, готово двоструко мање него сада!

Најмлађи и најагилнији Путинов супарник лидер невелике ванпарламентарне опозиционе странке Алексеј Наваљни (40) добио би само два процента гласова. Он најлакше комуницира са „интернет генерацијом“, али носи „етикету“ страног плаћеника, што је у Русији равно политичкој смртној пресуди. За Владимира Жириновског (71) глас би дало осам одсто грађана, а за комунистичког лидера Генадија Зјуганова (72) – четири одсто. Најмањи број присталица међу онима који намеравају да изађу на биралишта имају Сергеј Миронов, лидер Праведне Русије, и председник партије Јаблоко Григориј Јавлински.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  Пословодство „Фијата“ нуди радницима повећање плата од девет одсто

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue