Printscreen
Регион

ПУПОВАЦ: Мислим да ће хрватска влада решити плочу у Јасеновцу

Председник СДСС Милорад Пуповац мисли да ће владајућа коалиција и хрватска влада наћи решење за спорну спомен плочу ХОС са усташким покличом "За дом спремни" у Јасеновцу, али сматра да то није довољно и тако нешто не би требало да постоји нигде у Хрватској с обзиром на то да је, како је рекао, усташки покрет деловао на територији целе земље.

– Није довољно да се Јасеновац изузме због тога што је усташки покрет деловао на простору целе Хрватске и не само ту, и тај усташки поздрав не би требао да има могућност и право грађанства нигде у Хрватској – рекао је Пуповац за РТС.

Уверен је, каже, да ће влада изнаћи решење као што се могло видети по неким поступцима који су недавно предузимани од репресивног апарата Хрватске при уклањању плоче Францетића или при привођењу особа које су на такмичењу лађа узвикивали исти тај поклич.

Упитан да ли је СД С размишљала да откаже подршку владајућој коалицији, Пуповац је рекао да су у странци размишљали о томе како да својим коалиционим партнерима изнађу решење и о томе да се заустави тренд јачања десничарских екстремних проусташких политика које су, како каже, у Хрватској у последње време поново постале гласне.

Коментаришући писање хрватског недељника Национал да је Туђман наводно за оживљавање усташког поздрава „за дом спремни“ кривио српске тајне службе, Пуповац каже:

– Сви се добро сећамо да је Фрањо Туђман на првом општем сабору ХДЗ изрекао да је НДХ била квислиншка творевина али израз воље хрватског народа за самосталном државом. То што је Туђман касније увидео да је то опасно за њега и да је опасно за пројект Хрватске државе то је тачно али се са тиме у Хрватској никада нисмо обрачунали.

Пуповац, који је и председник Српског националног већа и заступник у Сабору, поновио је, међутим, да за Србе у Хрватској нема мира и да је то последица активности странака као што је Хрватска чиста странка права (ХЧСП) Дражена Келеминца.

То је, казао је, последица непрестаног атака на српске институције у Хрватској и политике и последица чињенице да нема адекватног политичког и правног одговора на такве атаке.

Осврнувши се на изјаву председнице Колинде Грабар Китаровић да усташки поздрав „за дом спремни“ квалификује као традиционални хрватски, а таблу ХОС-у искључиво као израз пијетета према жртвама, Пуповац је рекао се она на тај начин сврстава на страну оних који измишљају непостојећу историју која није постојала до почетка НДХ и усташког покрета Анте Павелића и сврстава се на страну ревизиониста историје и десних политичких снага.

А на питање да ли се онда онима који пале српски недељник може говорити као о маргиналцима, како их је назвао хрватски премијер, Пуповац каже да „када уцењују самог премијера, за њега су они сасвим сигурно политички маргиналци“.

– Када ометају комеморације, када ометају прославе као што је она Дана устанка у Србу или када долазе пред седиште СНВ и прете протеривањем, прете рушењем споменика у Србу, они онда нису маргиналци него људи који шаљу опасне и противзаконите поруке – закључио је Пуповац.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ФАРМАЦЕУТСКА МАФИЈА: Ево које болести су измислили како би на нама зарадили

Пензионерима 6000 динара у новембру

ПРОВАЉЕНИ: Опозиција у РС од САРАЈЕВА ТРАЖИ ПОМОЋ у борби против Заветника!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat