Информер
Политика Србија

ПРИШТИНА СПРЕМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРИПАЈАЊЕ АЛБАНИЈИ? У току реализација „Плана Б“, САД о завери Харадинаја и екипе ћути!

Уколико Приштина до фебруара идуће године, када се навршава десет година откад је једнострано прогласила независност, не буде напредовала у међународном погледу, самопроглашено Косово ће одржати референдум за припајање Албанији.

Трг у Приштини већ је украшен националним црвено-црним заставама Албаније уочи обележавања 105. годишњице независности Албаније 28. новембра.

Лукашенко даје Србији још мигова и С-300?

Рамуш Харадинај албански државни празник Дан заставе прогласио је националним празником самопроглашене државе Косово, упоредо са најавом плана Хашима Тачија, „председника“ Косова, да је за Косово добро да има са Албанијом „отворене границе“, по узору на Европску унију.

Ова синхронизована акција, према речима нашег саговорника из Приштине, све је, само не наивна, како се чини на први поглед.

Он подсећа да је Косово, и после десет година од проглашења независности, далеко од стварања суверене, међународно признате државе, као и да је почетна еуфорија која је владала и на Косову и међу онима који подржавају самопроглашено Косово сад на најнижем нивоу.

Харадинај, сасвим сигурно није због очувања „културних тековина“ увео државни празник суседне суверене државе као државни празник своје такозване државе.

– То би било као да, рецимо, Немачка слави дан независности Холандије, или обрнуто (под условом да је Косово држава). Јер Дан заставе (28. новембра) је дан када су Албанци усвојили документ 1912. на скупштини у Валони којим је основана независна Албанија. По том документу, који је усвојила велика народна скупштина, коју су чинили представници четири области у којима су живели Албанци; косовског, скадарског, јањинског и битољског вилајета, а који се и данас сматрају очевима, створена је држава Албанија – подсећа он.

С друге стране, најаве Тачија да границе Албаније и Косова треба да буду отворене по узору на ЕУ, по њему су чисто замајавање.

(ФОТО) Фудбалери једног нашег клуба изашли на терен у мајицама са ликом генерала Младића

Он тврди да приштинске власти покушавају да оживе национални дух код грађана, како би поново имали подршку која неће бити упитна унутар Косова, а која је драгоцена кад је ријеч о наступу на међународној сцени.

– Свима је познато да је албански фактор ноћна мора за целу Европу јер фактички контролише пет држава на Балкану. Свих пет држава, с друге стране, има ‘везане руке’ јер им ЕУ дише за вратом. Албанци то знају, и у томе лежи њихова моћ. Ако томе додамо и снажну подршку Америке, па видимо и Турске-куд ћете више – тврди саговорник Спутника.

Министарка одбране Албаније Ољте Џачка током боравка у Приштини у петак рекла је чак да Тирана подржава трансформацију Безбедносних снага Косова у Оружане снаге и да ће убрзо имати сталног војног аташеа на Косову.

(ВИДЕО) ИМАЛА ЈЕ 9 ГОДИНА КАДА СУ ЈЕ УСТАШЕ ГУРНУЛЕ У ЈАМУ: 42 дана је провела међу лешевима без капи воде! Ово је њена исповест

Подсећања ради, Албанија је чланица НАТО, а војска Косова која је у настајању требало би да буде директан потомак Алијансе. Дакле, интеграције Косова у Албанију је већ у току.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КЛАЧАР: Јанковић више не може да буде лидер опозиције

Савет Европе разматра укидање санкција Русији

(ФОТО) Нови Сад добио Бутик чварака, јединствен кутак за праве љубитеље

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri