Информер
Друштво Србија

ПОСКУПЉУЈЕ ГОРИВО: Ево када и за колико

Током следеће недеље доћи ће до новог поскупљења горива.

Након поскупљења течног нафтног гаса (ТНГ) од четири до шест динара по литру, српски возачи од наредне недеље могу да очекују и више цене осталих горива, пишу српски медији.

Ово ће бити последица поскупљења сирове нафте на светским берзама, чија је цена скочила за око 30 одсто у последњих пола године.

– Цена сирове нафте типа „брент“ која се код нас прерађује, у сталном је расту протеклих шест месеци, тако да ће и цене у домаћој малопродаји ускоро бити мало кориговане. То повећање, ипак, неће бити драстично, већ највише динар или два по литру – оценио је Милан Ракић из Удружења нафташа Србије.

Он подсећа да се сирова нафта за прераду набавља унапред дугорочно, по пондерисаним ценама, па зато малопродајне цене нису директно везане за свакодневне промене на светским берзама. Очекивана мања корекција цена горива на пумпама је, како додаје, последица мањих промена валутних курсева.

Када је реч о поскупљењу ТНГ, Ракић објашњава да је то директна последица сезонског повећања тражње за овим енергентом као најјефтинијим горивом у условима кад је његова производња на ниском нивоу.

Извор: telegraf.rs/informer.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Словаци терају „Гошу“ у банкрот?

И део Француске жели независност — ускоро референдум

Холбрукове гаранције око Косова и Метохије спалио НАТО

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun