Фото: srpskanarodnapartija.rs
Политика Србија

ПОПОВИЋ: Време је да Срби утврде стратегију националног опстанка

Најснажније подржавам доношење Декларације о очувању српске нације коју су најавили председници Републике Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик, изјавио је председник Српске народне партије Ненад Поповић.

– Време је да Срби, после великих страдања током 20. века и политичких грешака и заблуда, утврде стратегију националног опстанка и развоја у окружењу које, треба то отворено признати, нама није наклоњено – истакао је Поповић и додао:

– Примери угрожености права српског народа у региону су очигледни. У Хрватској, тамошња власт која очито баштини односе према Србима какве је имала НДХ, жели да и оно мало Срба што је преостало након злочиначких прогона током акција Олуја и Бљесак протера или асимилује.

Према речима лидера СНП, у Црној Гори на делу је својеврстан идентитетски геноцид, поништавање читавог српског наслеђа те државе и ускраћивање најосновнијих права Србима, од очувања културне баштине и постојања Цркве па до запошљавања у јавним установама.

– У Македонији нова Влада најављује подизање оптужбе против Срба за геноцид и третира Србе као дежурне кривце за стање у тој држави. У Албанији је пресијом власти скоро уништен сваки траг постојања Срба. Претње за опстанак Републике Српске не престају – навео је Поповић.

Због пасивности претходних влада, каже Поповић, Срби који живе у другим државама, већ у другој генерацији губе осећај свог српског идентитета и заборављају језик, историју и културу свог народа.

– Никада није било важније него данас да се Срби поново окупе око једног програма који не угрожава никога, али нас учвршћује и чува у тешким и сложеним временима на Балкану. Ми, као држава Србија пружамо сва могућа права припадницима националних мањина по највишим европским стандардима, што нам је више пута признато. Сада, најављеном Декларацијом и активном политиком и новом снагом, имамо пуно право да исто тражимо за наш народ – поручује Поповић, који је и министар за иновације у Влади Србије.

Поповић наглашава да је зато овај најављени корак прилика за национално окупљање и постизање новог националног јединства о најважнијим питањима будућности нашег народа.

– Позивам све политичке субјекте, јавне личности и националне институције да подрже Декларацију о очувању српске нације – закључио је Поповић.

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Састали се Вулин и Шојгу, потврђена испорука МиГ-ова и тенкова, разговарало се и о С-300

НЕРЕДИ У ВИРЏИНИЈИ: Троје погинулих, пао полицијски хеликоптер (ВИДЕО)

Пловили Неретвом са натписом „За дом спремни“

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri