Информер
Политика Србија

ПОПОВИЋ: Србија улази у пројекат нуклеарне будућности!

Највећи центар за нуклеарна истраживања у свету ЦЕРН требало би да добије нови акцелератор на чијој ће изградњи радити и 50 најбољих младих научника Србије, у нашој земљи, у специјалном, за ову прилику изграђеном, образовно-иновационом центру "Верокио", пише Спутњик.

На обали Дунава у Земуну, у кампусу Института за физику, у Србији ће заправо бити изграђен један од центара ЦЕРН, Европске организације за нуклеарна истраживања, у којој више од 15 хиљада највећих светских стручњака открива тајне универзума.

„Велики хадронски сударач“, постојећи акцелератор ЦЕРН, смештен под земљом испод територије Француске и Швајцарске, нашао је одговоре на највећа питања модерне науке, али може да ради још највише три године.

СЕКС СА ДЕЦОМ ОД 13 ГОДИНА БИЋЕ ДОЗВОЉЕН?! У Европској унији се на мала врата ЛЕГАЛИЗУЈЕ ПЕДОФИЛИЈА!

Да би на време био изграђен нови, потребне су нове технологије, на којима ће радити и наши научници.

На пројектима ЦЕРН већ ради 30 научника из наше земље. То су стручњаци Института „Винча“, Физичког факултета, Природно-математичког факултета Новосадског универзитета, а највише их је са Института за физику, који ће бити центар места на коме ће наши научници дати допринос изградњи новог уређаја за убрзавање честица.

Министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић за Спутњик каже да је реч о револуционарном пројекту чије финансирање са око пет милиона евра обезбеђује Влада Републике Србије.

– Пројекат „Верокио“ се суфинансира из средстава кредита Европске инвестиционе банке, а укупна вредност процењена је на пет милиона евра. Остатак обезбеђују међународни партнери – каже Поповић.
Он додаје да ће милион евра у пројекат уложити и сам Институт за физику, јер ће се „Верокио“ налазити под његовим кровом. Новац ће бити утрошен на изградњу објеката Центра површине три хиљаде квадрата и објекта постројења за израду прототипова, а опремићемо и специјале кабинете, каже министар Поповић.

(ВИДЕО) Далибор је ловац на педофиле на интернету: Одлучио је да исприча све ужасе дечије порнографије које је видео

– Циљ пројекта је да заједно са стратешким партнерима Института за физику, а то су водећи светски центри, као што су ЦЕРН или ИНФН, мрежа националних института Италије и ДЕСИ, највеће научно постројење Немачке, у сарадњи са нашом Истраживачком станицом Петница, повеже постојеће експертизе на пољу суперрачунарства. Реч је о моделирању комплексних система, прикупљању, визуализацији и анализи великих скупова података, развоју и примена нових неинванзивних система. Све те експертизе треба да се фокусирају на решавање конкретних проблема везаних за развој нових генерација акцелератора и детектора – објашњава Поповић.

Министар додаје да је почетак радова планиран у следећој години, чим буде завршен посао око потребне документације. Он истиче да ће кроз пројекат „Верокио“ Институт за физику још јаче и стручније сарађивати са својим стратешким партнерима, водећим светским научним центрима, а пре свега са Институтом ЦЕРН.

Евидентно је, и светски познато, да Србији не мањкају млади научници, али је чињеница да наша привреда за њима каска. Зато смо министра Поповића питали да ли је као ресорни министар у Влади успео да отвори питање сарадње наше привреде са Институтом као што је ЦЕРН и да ли за то, у овим условима, има могућности.

– Наравно да смо о томе разговарали, премијерка Брнабић, ја и руководство Института за физику и са нашим представницима у ЦЕРН. То је сигурно један од елемената који ћемо у наредних шест месеци покушати максимално да промовишемо у индустрији Србије, како би сарадња била двосмерна и у домену у индустрије. Чак и данас индустрија Србије има удео у ЦЕРН, наравно, из ранијег периода, али сада дефинитивно морамо учинити много на промоцији – рекао је он.

Како је додао, потенцијал који данас постоји у Србији можда није аутоматски адекватан, али уз мале технолошке, иновационе помаке, а тиме ћу се лично бавити, то је мој ресор, сигуран сам да ћемо у наредних годину дана наћи могућност да део наше привреде који може да да свој допринос у сарадњи са ЦЕРН-ом ту прилику и искористи.

Он додаје да би пресуду улогу у овом делу сарадње могле да имају наше компаније које се баве информационим технологијама, јер оне имају највећи, у свету познат потенцијал.

Србија тренутно има статус придруженог члана ЦЕРН-а, што јој омогућава да користи сва права као и сталне чланице најпознатијег научног института у историји.

Шта се догоди када воз у Јапану крене 20 секунди раније?

У нашу земљу за десетак дана стижу представници ЦЕРН-а који ће о пројекту „Верокио“ разговарати са премијерком Аном Брнабић, јер Центар је један од седам приоритетних пројеката Србије у области науке и технолошког развоја, наводи Спутњик.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ципеле патријарха Павла: Носио их је 30 година, биле су доказ његове доброте и криле једну велику тајну!

СБ УН одбацио руски нацрт резолуције о Сирији

Вето Бошњака на неутралност

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun