mbpi.gov.rs
Економија Србија

ПОПОВИЋ У ФИНСКОЈ о могућностима сарадње у области иновација

Постоји велики потенцијал за унапређење сарадње Србије и Финске, посебно у области иновација и технолошког развоја, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић који се у Хелсинкију састао са министром економије и запошљавања Финске Миком Линтилом.

(ВИДЕО) ЗЛОЧИНАЦ ПРАЉАК ПОПИО ОТРОВ У СУДНИЦИ! Прекинуто суђење Хрватима у Хагу!

mbpi.gov.rs

На почетку свог боравка Ненад Поповић је разговарао с финским министром економије Миком Линтилом о могућностима сарадње у области иновација и јачању предузетничког потенцијала у Србији.

„Финска је један од светских лидера у развоју иновација и иновационог предузетништва. Желимо да применимо искуства Финске у изградњи економије засноване на иновацијама и знању“, рекао је Поповић.

(ВИДЕО) СВЕМИР КРИЈЕ СТРАШНУ ТАЈНУ: Паралелни свет постоји, а ово је доказ!

Истиче да је Финска, захваљујући развоју иновација, а посебно кроз улагање у иновационо предузетништво младих, променила структуру своје економије.

Како је рекао, Финска је некада била претежно пољопривредна земља, а данас је земља која предводи процесе дигиталне трансформације базирајући своју индустрију на иновацијама и високим технологијама.

(ВИДЕО) КЛЕТВА КОЈА ЈЕ УБИЛА СЕДАМ ПРЕДСЕДНИКА САД: Индијански поглавица је гледао покољ свог народа, па рекао ове речи

„То жели да уради и Србија, ослањајући се на искуства и подршку партнера који су већ прешли тај пут“, истакао је Поповић, саопштено је из његовог кабинета.

Поповић наводи да инвестиције у иновације имају врло брзо враћање кроз економију, пољопривреду, електротехнику, машинство.

(ВИДЕО) УЖАСАВАЈУЋИ ТРЕНУТАК! ТИГАР ПОБЕГАО ИЗ КАВЕЗА У ЦИРКУСУ: Улетео међу гледаоце, а онда је почео хорор!

„Мислим да је то важно искуство за Србију. Да што више јачамо предузетништво и иновације заједно као иновационо предузетништво јер оно ће сигурно да донесе резултат после неколико година“, наводи Поповић.

Поповић и Линтила су разговарали и о развоју вештачке интелигенције, оценивши да та тема има стратешки значај за све већи број држава у Европи и свету.

Поповић наводи да је фински министар економије оценио да извоз Србије у софтверској индустрији представља потенцијал.

„Министар Линтилом је оценио да извоз Србије у софтверској индустрији који је достигао преко 750 милиона евра нешто што даје огроман потенцијал за апликативни модел за коришћење информационих система и технологија као инструмент у конкретним индустријама“, истиче Поповић.

Линтила је истакао да Финска развија стратегију за развој вештачке интелигенције и да та тема више није тема будућности, већ садашњости.

„Финска има потенцијал да постане лидер у развоју вештачке интелигенције“, оценио је он.

Како је навео, један од камена темељаца финског иновационог екосистема је блиска сарадња јавног и приватног сектора која се одвија између универзитета, научно-истраживачких института и компанија.

Током дводневне посете Финској, министар Поповић ће посетити финску иновациону агенцију Текес, и учествовати на највећој светској стартап конференцији Слаш.

(ВИДЕО) РУСКИ НОВИНАР ИЗ ДОЊЕЦКА ОТВОРЕНО ПРОГОВОРИО: Ко је и зашто убио легендарне команданте Новорусије

Како се додаје, ове године ће на тој конференцији учествовати три српске стартап компаније које ће страним инвеститорима представити своје иновационе идеје у покушају да обезбеде средства за комерцијализацију тих идеја на глобалном тржишту.

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat