Clipart
Друштво Србија

ОДМАХ УГАСИТЕ РАЧУН У БАНЦИ: Ако га не користите неколико месеци, САМО ЋЕ ВАМ НАПРАВИТИ ДУГОВЕ!

Многи грађани имају неактивне текуће рачуне у банкама чије одржавање, у зависности од уговорне обавезе са банком, може да се наплаћује без обзира на то да ли на рачуну има промета или не.

Сектор за заштиту и едукацију корисника финансијских услуга Народне банке Србије од почетка рада се среће с великим бројем приговора корисника текућих рачуна који нису активни.

„Изненађени“ непријатним сазнањем да дугују новац банкама у којима имају некад отворене, али не више и активне текуће рачуне, грађани су се јављали Сектору и подносили приговор.

Према резултатима истраживања јавног мњења које је Народна банка Србије спровела у марту 2011. године, у Србији је сваки испитаник имао отворен текући рачун, што значи 100 одсто испитаника.

Од укупног броја корисника текућих рачуна, чак петина је имала неактивне текуће рачуне, који нису коришћени више од шест месеци. Скоро трећини ових испитаника није било познато да ли су у обавези да плаћају накнаду за одржавање текућег рачуна.

Банке су дужне, поред осталог, да у сваком уговору о отварању и вођењу текућег рачуна јасно назначе све накнаде које сте у обавези да плаћате по основу коришћења рачуна. Упркос тој чињеници, пракса је показала да грађани по инерцији потписују уговоре, не читајући његове одредбе.

Уколико је коришћење текућег рачуна условљено плаћањем накнаде за одржавање рачуна, та обавеза корисника требало би да буде дефинисана уговором. У складу са уговором, одржавање текућег рачуна се плаћа, без обзира на то да ли је на том рачуну било промета или не.

Након одређеног времена, а уколико обавезе нису измириване, а рачун доведен у недозвољено прекорачење, банка ће пријавити ово дуговање Кредитном бироу.

Такође, чињеница је да се корисници банкарских услуга најчешће жале да их банке не обавештавају о насталом дуговању и по неколико година. Уговори које су грађани потписивали с банкама често нису имали одредбу о обавештавању корисника, или су подразумевали да корисници изводе са свог рачуна преузимају на шалтерима банке.

Међутим, Закон о заштити корисника финансијских услуга регулисао је питање обавештавања корисника финансијских услуга о свим дуговањима, укључујући и она настала по основу коришћења текућег рачуна.

У случају дозвољеног прекорачења рачуна, банке су дужне да једанпут месечно доставе кориснику без накнаде, у писаној форми или на другом трајном носачу података, обавештење – извод о свим променама на његовом рачуну.

Такође, банке су дужне да у случају промене висине накнаде за одржавање текућег рачуна, о тој чињеници обавесте корисника најмање 15 дана пре наплате накнаде по новој висини, а корисник има право да средства с тог текућег рачуна пребаци у другу банку, без накнаде.

Имајући у виду све наведено, НБС саветује све грађане који имају неактивне текуће рачуне дужи период да искористе своје право које им је дато законом и бесплатно угасе текући рачун, уз претходно измирење евентуалних обавеза, уколико немају намеру да га користе.

Извор: Новости/Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Чистка Срба из црногорске војске

СТЕФАНОВИЋ И ПРОКОПЧУК: Сарадња полиција Србије и Русије на високом нивоу

ЗАТАШКАВАЈУ СЛУЧАЈ СМРТИ МАЛОГ РАДЕНКА: Тужилаштво одуговлачи истрагу о настрадалом дечаку из Лознице?!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat