Информер
Друштво Србија

НЕ НАСЕДАЈТЕ НА СЛАТКОРЕЧИВУ РЕКЛАМУ: У ОКК кредиту ОТП банке ништа није ОК!

Поред променљиве камате, овај кеш кредит подразумева и бројне пратеће трошкове, попут накнаде за пуштање кредита у коришћење, одржавања кредитног рачуна и обавезног осигурања.

ОТП банка на сав глас ових дана промовише ОКК кредит (Отворени кеш кредит). ТВ реклама, где задовољна деца, возачи, пензионери узвикују „окекеј“, само је добар мамац за банкарску позајмицу која крије бројне замке, за које нећете сазнати све док не одете у банку.

За почетак, из рекламе нећете сазнати ни колика је каматна стопа, а о осталим пратећим трошковима и да не говоримо. На то нам је указао читалац Горан Бобић, који је све што га чека уз овај кредит сазнао када је отишао у банку.

– Потребан ми је готовински кредит, планирам неке озбиљније радове на кући. Из рекламе сам сазнао да дају позајмицу до 2.000.000 динара. Одговара ми и период отплате од 10 година. Међутим, када сам се детаљно информисао о кредиту, схватио сам да уз њега иду велики пратећи трошкови. Ни камате им нису ништа повољније да бих занемарио то што уз кредит наплаћују све и свашта. Људи обично не обраћају пажњу на то, али кад ставите на папир, схватићете да то није занемарљива сума – испричао нам је Бобић и додао:

– Колико сам чуо, Народна банка је дала препоруку да се укину сви ти трошкови и урачунају у камату. Неки стручњаци чак тврде да су ти трошкови незаконити. Али изгледа да у пракси није баш тако.
Да је заиста тако, уверили смо се и сами када смо се информисали о овом кредиту. За почетак, каматна стопа зависи од шестомесечног белибора. Када то преведемо на језик обичног човека, ризик промене каматне стопе пребачен је са банке на дужника. Јер белибор се рачуна као аритметичка средина каматних стопа по којима српске банке међусобно нуде позајмице у динарима. Дакле, у наредних 10 година каматна стопа може да вам се промени 20 пута. Ви сте ти који преузимате на себе ризике промена на економском тржишту. Због тога је немогуће да израчунате колико ћете новца на крају вратити банци.

Пратећи трошкови кредита су такође забрињавајући. За почетак, овој банци морате платити накнаду за пуштање кредита у коришћење која износи два одсто. Дакле за кредит од 2.000.000 динара, без обзира на који период га узимате, банци морате платити 40.000 динара. За одржавање кредитног рачуна банка наплаћује 0,25 одсто од износа одобреног кредита, на шестомесечном нивоу. Дакле, ако умете 2.000.000 динара на 10 година, то ће вас додатно коштати 5.000 динара.

Ова банка вас обавезује и да осигурате кредит. Премија осигурања кредита се плаћа месечно и износи 0,1308 процената на остатак дуга. Колико ће то на крају коштати, тешко је израчунати, јер је каматна стопа променљива, а самим тим и остатак дуга.

Извор: Заштитник грађана

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шојгу: Руско модерно наоружање четири пута веће

Небојша Стефановић именован за секретара Савета за националну безбедност

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ НАЈСМРТОНОСНИЈЕ МЕСТО НА СВЕТУ: За 30 секунди настаје вртоглавица, за 240 грозница, за 300 сигурна смрт!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon