Друштво

Нови Контролни торањ на београдском аеродрому

Колегијум Контроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) усвојио је детаљан план о изградњи новог Контролног торња на београдском аеродрому Никола Тесла.

Торањ ће бити висине 75 метара, највиши у овом делу Европе и међу десет највиших на свету, саопштила је СМАТСА.

Изградњом новог торња, СМАТСА иде у корак са плановима Владе Србије о давању у концесију Аеродрома „Никола Тесла“, јер ће својом новом техничком опремом омогућити даљи раст саобраћаја и реализацију свих планова будућег концесионара, наводи се у саопштењу.

Сви детаљи техничке документације, како се додаје, биће завршени до јуна 2018. године, а радови ће почети на јесен 2018. године и трајаће годину дана. Торањ ће бити изграђен на земљишту СМАТСА доо Београд и финансиран из сопствених прихода, без оптерећивања буџета Србије и Црне Горе.

– Стари торањ је направљен 1962. године, када смо имали саобраћај од 300 авиона годишње, колико данас имамо у најоптерећенијем сату. Ово архитектонско ремек дело,омогућиће још бољу видљивост аеродромских површина и боље услове рада – кажу.

У објекат ће бити уграђена нова технологија у складу са европским регулативама и стандардима, зграда ће бити енергетски ефикасна и изграђена од еколошких материјала.

– Ово је и за Контролу летења веома важан пројекат, јер ћемо на једном месту, у истом дворишту, имати Обласну, Терминалну и Аеродромску контролу летења – наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

АМЕРИКА У ПАНИЦИ: Нова севернокорејска ракета може да погоди Њујорк! (ВИДЕО)

НА „ЕКО“ ПУМПАМА КРАДУ ГОРИВО: Потрошачу украли 14,9 литара дизела

Пољски град у борби за очување спомен-тенкова Црвене армије

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu