Pixabay
Свет

МАПА ЗЕМАЉА КОЈЕ ЋЕ ПРЕЖИВЕТИ КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ: Србија у категорији држава од 50 до 59 одсто ризика

Климатске промене ће све више имати утицаја на живот на Земљи. И поред бројних састанака лидера европских земаља поводом ове теме и проналажења начина да се суоче са овим проблемом, научници истичу да је проблем у рукама данашњих генерација озбиљан.

Недавни извештаји показују да и највећа упозорења потцењују ситуацију.

Свака земља погођена је на различите начине. Сајт Индепендент креирао је мапу која показује колико је која земља спремна да се адаптира на климатске промене које предстоје на основу инфо-графика добијених из индекса глобалне адаптације који је део пројекта Универзитета Нотр Дам у САД.

Треба узети у обзир да је мапа заснована на рангирању, а не на обимним проценама сваке земље.

Такође, истиче се да је мапа прављена на нивоу државе, што не значи да поједини градови или територије високорангиране земље немају проблема са суочавањем са променама.

Развијене земље, као целина, имају много више потенцијала да се прилагоде планетарном загревању. Мапа одражава способност земаља да реагују на климатске промене и стекну боље услове за становништво.

Међу највише рангираним земљама спадају скандинавске земље, Велика Британија, Аустралија и Јапан, затим, Канада и Америка и земље централне и југозападне Европе.

Највећи проблем, посматрајући мапу, имаће све афричке земље осим Боцване, јужна Азија и велики део југоисточне и југозападне Азије.

Када је реч о Балкану, најбоље рангиране су Мађарска и Хрватска док Румунија, Србија, Босна и Црна Гора спадају у категорију од 50 – 59 одсто ризика.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Прва муња: Дан када је Москва Вашингтону приредила шок века (ВИДЕО)

ЗАОШТРАВА СЕ: Јужнокорејски авиони бацили осам тешких бомби код границе са Северном Корејом

Зашто се буне Албанци са југа кад су их „пописали“ Американци

Оставите коментар