Shutterstock
Друштво Србија

ЛОШЕ АУТО-СЕДИШТЕ МОЖЕ ДА УБИЈЕ ДЕТЕ! Отворите четворе очи када купујете ДЕЧЈА СЕДИШТА ЗА АУТОМОБИЛЕ!

Са тржишта су недавно повучена позната немачка седишта "рикаро" јер је утврђено да су небезбедна за малишане. Европска унија има строге контроле квалитета, па сви ти лоши производи заврше у земљама које нису њене чланице, тврде наши саговорници.

Произвођачи седишта за аутомобиле играју се животима наше деце. Бројни тестови показали су да чак и бројна врло скупа седишта познатих робних марки уместо безбедности представљају ризик. У прилог томе иде и чињеница да је недавно са домаћег тржишта повучено дечје седиште немачке марке „рикаро“ (рецаро), „због могућности да приликом удеса може доћи до одвајања седишта од базе“, сазнаје Заштитник потрошача!
То је, како тврде стручњаци, опасније него да дете није у седишту, јер приликом удеса овакво седиште може додатно да повреди дете. Ово спорно седиште спада у групу скупљих и познатијих марки, а његова цена на нашем тржишту креће се око 200 евра.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић наглашава да је у овом случају највећи проблем како се проблематична и небезбедна ауто-опрема уопште нашла на нашем тржишту?! Он тврди да је заказао тржишни наџор и да мора постојати јача контрола увоза.

– Ово су последње опомене надлежним органима, јер уколико се нешто не предузме, наше тржиште биће преплављено неисправним производима још лошијег квалитета. Не смемо дозволити да се у Србију увози све и свашта само зато што долази из Европе. Ризикујемо здравље потрошача, али и њихову безбедност, баш као што је и случај са овим дечјим ауто-седиштима. Највећи проблем је што ће се овакве ствари дешавати све док наша земља не буде имала европске стандарде контроле, а самим тим и ригорознији наџор увезених производа. Зато сматрам да мора постојати боља комуникација између инспекција, министарстава и удружења потрошача како би располагали информацијама и деловали за добробит наших потрошача – истиче Паповић.

Колико су неквалитетна и непроверена ауто-седишта опасна за децу, за Заштитник потрошача потврђује и директор Српског комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић. Према његовим речима, безбедносна дечја ауто-седишта смањују ризик од повреда деце и до 70 процената.
– Нажалост, ово није ништа ново, јер често имамо информације да је дечја опрема за вожњу повучена са тржишта, па чак и од најозбиљнијих произвођача, као што су ова спорна „рикаро“ седишта. Европска унија има строге контроле квалитета, па сви ти производи заврше у земљама које нису њене чланице. Али код нас је највећи проблем што наши трговци не гледају да продају најквалитетније седиште већ иду на то да родитељима увале седиште са највећом маржом. А маме и тате, у жељи да њихово дете има све најбоље, седишта бирају на основу изгледа, боје и материјала, што је велика грешка – објашњава Окановић и додаје:

– Зато дечја ауто-седишта никако не смете куповати на пијацама или преко интернета, већ искључиво у провереним трговинама. Најбитније је да седиште одговара вашем детету, да може да се безбедно прикачи за базу. Јер сврха дечјих седишта је да приликом чеоног или бочног удара или превртања дете буде безбедно или прође се са минималним повредама – сматра наш саговорник.

Да ствар буде још гора, и велики број других ауто-седишта различитих произвођача спада у категорију небезбедних, нарочито она која се купују преко интернета или на пијацама, без декларације, али и претходне провере да ли одговарају вашем детету. Такође, веома је важно да седишта буду прилагођена узрасту и тежини малишана, јер у супротном нису безбедна.

У прилог томе иду и бројна домаћа, али и светска истраживања која показују да при куповини дечјих седишта није важно које су марке и колико коштају, већ је најбитније проверити како су прошла на тесту. Пре куповине важно је да се родитељи добро информишу о седиштима, да их испробају на свом аутомобилу са својим дететом, да би све оптимално одговарало.
Према речима стручњака, битно је да се седиште правилно монтира, да дете буде исправно везано. Само у том случају седиште може добро да заштити дете, јер неправилно постављена седишта могу довести до повреда у случају судара. Појас треба да буде у висини пазуха детета тако да му прелази преко рамена, никако у близини врата.
Најскупља седишта пала на тесту
Немачки ауто-мото савез (АДАЦ) сваке године тестира дечја ауто-седишта. Њихова истраживања показују да цена није гарант за квалитет и безбедност. Како кажу, приликом куповине је важније проверити како су она прошла на тесту, а не колика им је цена. На пример, „симпл парентинг дона“ и „кежуал плеј соно фикс“ су најскупља у групи седишта за децу до једне и по године, али нису прошла тестирање. И поред цене од чак 460 евра, седиште „симпл парентинг дона“ је пало на тесту због превелике концентрације штетних супстанци, а тест сигурности је једва прошло. Са друге стране, седиште „сајбекс клауд кју“ је дупло јефтиније, а добило је максималну оцену за сигурност при судару и најбоље је оцењено у својој групи.

У АДАЦ-у истичу да при куповини седишта не треба гледати само тежину, већ и висину детета. Ако дете није довољно високо за одређено седиште или подметач, постављени појас затеже дете у висини врата, па може да дође до озбиљних повреда и при малим брзинама. Нека од тестираних седишта не могу се наћи на нашем тржишту, а ми вам представљамо резултате за оне која су доступна српским купцима.
Ригорозне казне
Казна за возача који вози дете без ауто-седишта у Србији износи око 120.000 динара. Такође, у седишту мора да се вози свако дете док не достигне 135 центиметара висине, а тај узраст најчешће достижу до 12 година. Свако ауто-седиште мора да поседује доказ да је прошло безбедносну проверу, да има декларацију и потврду о земљи порекла.

Савети за куповину безбедних дечјих седишта

* куповати у специјализованим радњама
* проверити да ли одговара вашем детету
* проверити да ли одговара аутомобилу
* проверити резултате тестирања
* проверити декларацију
* удобност
* једноставност одржавања

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШЕШЕЉ СЕ БРУТАЛНО ОБРУШИО НА ЗОРАНУ МИХАЈЛОВИЋ: Она профукњача и калаштура што глуми министра…

Објавили су фотографију Путина од пре 38 година у башти хотела у Подгорици, али ово је права прича о њој (ФОТО)

(ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ СПЕКТАКУЛАРАН СНИМАК ХАПШЕЊА У НОВОМ САДУ! Ево како је пала МЕЂУНАРОДНА БАНДА ДИЛЕРА КОКАИНА!

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat