Printscreen
Друштво Србија

ЛОНЧАР: Следеће године без листи чекања за зрачење

Следеће године у рад ће бити пуштено шест најсавременијих линеарних акцелератора, апарата за зрачење, тако да више неће бити листа чекања за радиотерапије, најавио је министар здравља Златибор Лончар.

– Нови апарати за зрачење биће доступни грађанима у Кладову, Нишу, Крагујевацу и Београду. Радови за њихово постављање су у току и очекује се да они почетком следеце године буду у функцији – рекао је Лончар за Тањуг.

Министар за октобар најављује и завршетак тендера за набавку најсавременије верзије сајбер ножа, којим се третирају тумори грудног коша, абдомена и кичме.

– Надам се да после тендера сви радови могу бити завршени до пролећа, а апарат пуштен у рад. Корисницима здравственог осигурања, тако ће, без додатног плаћања, бити омогућено савремено лечење – нагласио је Лончар.

Сајбер нож, према његовим подацима, кошта око шест милиона евра, укључујуци опрему, пратеће објекте и обуку кадра, а акцелератори и додатна апаратура вредни су око 18 милиона долара.

Приликом куповине нове опреме за министра је важно само једно правило – мора да има најнижу могућу цену у Европи у том тренутку.

– За здравство је важно да се зна куда иде сваки динар и за шта се троши – нагласио је он.

Због тога је недавно формирана и Комисија за борбу против корупције са Весном Димитријевић на челу.

– То је оно што смо обећали – борба за нулту толерацију у здравству. Комисија има задатак да истражи сваку сумњу или неправилност у раду – истакао је Лончар.

Он је објаснио да ће комисија испитивати да ли су листе чекања регуларне, да ли је неко тражио мито и тако досао пре на ред за операцију или набављао скупљу опрему.

– Морамо да проверимо и да ли неко тражи новац људима за запослење, јер желимо регуларно заспошљавање преко конкурса, да примимо најбоље – нагласио је Лончар.

А до краја године министар је најавио запошљавање више од 1. 000 здравствених радника, а следи и повечање плата:

– Ових дана цемо имати разговоре са ММФ. Прерачунаће се колико има новца и одредити колико могу да се повећају плате и то на реланој основи, не из кредита и позајмица – рекао је министар, не прецизирајући могуће проценте повећања.

Истакао је и да се констатно ради на увођењу нових иновативних лекова на позитивну листу и да се тренутно на њој налази 24 лека, али, колико ће их бити до краја године, још се не зна, јер на ту одлуку утиче више фактора.

Оно на чему ће се у будућем периоду свакако инсистирати су превентивни прегледи за грађане, односно обавезни скрининзи на рак дојке, грлића материце, дебелог црева, плућа, а од сада и на дијабетес тип 2 и депресију.

– Већ смо кренули са скринингом на дијабетес у склопу бесплатних прегледа у општим болицама и клиничким центрима, а следи и регуларно позивање на скрининг. Хоћемо да будемо у контакту са грађанима, које ћемо да пратимо – рекао је министар.

Оно што је пошло за руком Министарству здравља јесте да Торлак нађе стратешког партнера и остане српски бренд.

– Наши услови су испуњени, да Торлак остане српски бренд, да прави српске вакцине и да му се врати стара слава, као и да у перпективи има и потенцијално нова тржишта – закључио је Златибор Лончар.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Српски туристи кренули на север Кипра, одузети им пасоши

Поморске вежбе Кине и Русије близу обала Северне Кореје

ПОЖАР У БОРУ: Комплетан кров изгорео због паприке (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
5°
11°
Tue
11°
Wed
10°
Thu
13°
Fri