Фото: printscreen
Економија Србија

Кркобабић: Задруге су спас за српско село

Оснивање сеоских задруга је спас за српско село, уверен је министар Милан Кркобабић и подсећа при томе да су многа села у Србији остала празна, посебно у Пчињском округу.

Подсећа и да у Србији има 630.000 породичних, пољопривредних газдинстава, да у њима живи и ради 1,4 милиона људи, тацније да остварују егзистенцију на малим пољопривредним газдинствима.

Каже да они до сада нису били видљиви и да је задругарство решење да могу да пласирају своју робу.

Наводи да су већ основане две задруге, једна која ће се бавити лековитим биљем и друга која ће се бавити пчеларством и подсећа да је субвенција за оснивање нових задруга до 50.000 евра.

„Имамо газдинства која се у забаченим селима баве сточарством, а немају коме да испоруче млеко. У ЕУ 60 одсто промета млека и млечних производа се одвија путем задруга“, нагласио је Кркобабић за Пинк и додао да је циљ задругарства да се малим произвођачима обезбеди пласман производа и тако оживи српско село.

Као добар наводи пример задруге у Сланкамену, која има 42 акционара, хладњачу вредну 2,4 милиона евра и 80 одсто производа пласирају на страно тржиште.

Још једна од мера која би требала да оживи српско село је и да се младим пољопривредницима додели на кориштење државна имовина без накнаде.

„Идеја је да им се да до 50 хектара државне земље на кориштење без надокнаде. Користиће га на неограничен период чак и њихови потпомци, ако желе да обрађују земљу“, закључио је министар без портфеља задужен за регионални развој и јавна предузећа.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЧЕДА НАПАО ИВИЦУ: Вучић и Брнабићка ДА СТАВЕ ДАЧИЋУ ФЛАСТЕР НА УСТА

Потврђено: Снима се филм о Радовану Караџићу

Странцима највише два хектара и то под једним условом

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat