Србија

КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ УЗИМАЈУ ДАНАК: Суша спржила кукуруз

Угрожен принос и извоз најзаступљеније житарице. Тропске температуре однеле 40 одсто рода, страх од новог врелог таласа.

Чак и када би се Дунав сада излио, не би помогао многим њивама са кукурузом! Овако о размерама суше и стању најзаступљеније житарице, засејане на око милион хектара, говори Стипан Шарчевић, пољопривредник из Старог Жедника. У многе њиве, како ствари стоје, комбајни неће морати ни да улазе.

Шарчевић је, како објашњава, кукуруз сејао на око 130 јутара, и стање је значајно различито од њиве до њиве. Како напомиње, за Стари Жедник је увек било карактеристично да га суша погоди јаче него остала места, али, овога пута, ситуација је нешто боља.

– Има њива које су у очајном стању, али има оних где ће бити рода – наводи наш саговорник. – Сигурно је, међутим, да лањски резултат, од око шест тона по јутру, не треба да очекујемо. Ако будемо скидали од две до четири тоне, биће то велики успех. Страхујем од овог новог врелог таласа, јер би он могао да узме прави „ушур“.

Са Шарчевићем се слаже и др Милисав Стојаковић, стручњак за кукуруз са Института за ратарство и повртарство у Новом Саду. Како објашњава, суша је за кукуруз стигла у најлошије могуће време, када је кренула оплодња.

– Имамо, нажалост, доста њива у које не вреди ни улазити, јер оплодње није било, па самим тим, неће бити ни рода – наводи Стојаковић. – На многим њивама, на којима се кукуруз још држи, и где је оплодња донекле успела, значајну штету може да направи нови тропски талас, који ће додатно олакшати зрно и тако смањити принос.

Година, како указује Стојаковић, умногоме подсећа на сушне 2012. па и 2000. годину, када је род кукуруза био изузетно смањен.

– Сигурно је да је род, бар засад, 40 одсто мањи – јасан је Стојаковић. – Нашу, скоро редовну позицију међу 10 највећих извозника, скоро да сам сигуран, нећемо сачувати, али требало би да имамо довољно рода да подмиримо наше потребе од око пет милиона тона. Колико ми је познато, имамо и залихе од око милион тона, тако да проблема са снабдевањем Србије не би требало да буде, али, извоз је већ сада доведен у питање.

РАНИЈЕ ДО ВИЈЕТНАМА И КОРЕЈЕ

ПРЕМА речима Вукосава Саковића, из „Жита Србије“, рано је да се говори о цени, тим пре, што суша и даље узима данак. Досад је, како указује Саковић, род већ умањен за готово три милиона тона, а то је око 450 милиона евра. Ситуација да се кукуруз из Србије налази широм Азије, а било је и случајева да је долазио и до Вијетнама и Кореје, тешко ће се ове године поновити.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кина запретила Индији ратом

БОРИС ТАДИЋ ХРВАТИМА ПОКЛОНИО ДЕО СРБИЈЕ! Ево како је бивши председник КОМАДАО СРБИЈУ!

Српски добровољци НАЛУПАЛИ УСТАШЕ: неутралисан хрватски одред у Украјини (ФОТО)

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri