pixabay.com
Европа Свет

ЈЕДВА ПРЕЖИВЕЛИ: После два дана у пећини, пронађени Србин и Малтежанин како ВИСЕ СА ЛИТИЦЕ

Марко Петрић (21) из Србије и Ник Џонсон (19) са Малте пронађени су у понедељак ујутро како дозивају у помоћ висећи са литице у осамљеном заливу на Малти. Након што их је морска струја однела са пучине, више од два дана провели су у пећини без хране и воде, а у акцију спасавања били су укључени и припадници обалске страже, хеликоптер и дрон.

Марко Петрић и Ник Џонсон последњи пут виђени су у петак поподне када су се упутили у вожњу бицикли по стеновитом заливу близу Бахрије, насеље Рабат на Малти. Како је испричала њихова пријатељица Франческа Вицети за локалне медије, два момка су често одлазила на те стене и пре него што им се десила читава ова драма.

– Кобног дана оставили су бицикле на стенама и спустили се доле како би пливали, с обзиром на то да су веома добро познавали подручје. Међутим, само неколико минута након што су се спустили у море схватили су да ће тешко из њега изаћи јер су јак ветар и морска струја почели да их носе – започиње Франческа.

Како додаје, иако су са обе стране литице постојале степенице, момци никако нису могли да им приђу. Тада су упали у агонију која је трајала више од два дана.

– Проценили су ситуацију и схватили да је најбоља одлука да се склоне у неку од околних пећина. Ни прва ни друга на коју су наишли није била погодна, али успели су да нађу заклон у трећој током ноћи – каже Франческа.

Она је додала, да када би се један од момака одлучио да се упусти у пливање у узбуркано море, овај други би га наговарао да то не покушава.

– Охрабривали су један другог како би остали живи и смирени. Када се море стишало ујутро, испливали су из пећине – рекла је Франческа.

Покушавајући да се спасу, Марко Петрић и Ник Џонсон почели да се пењу уз литице. Икао је то тек деловало као веома рискантан потез, испоставило се да је то била добра одлука, али само захваљујујћи сплетом невероватно срећних околности – локалном рибару који се затекао у право време на правом месту.

Потрага је у ствари и почела када је рибар Тони Замит на литици пронашао две вреће са одећом, мобилним телефонима и обућом. Убрзо након тога чуо је гласове у близини и видео момке како висе на литици и дозивају у помоћ. Тада је алармирао полицију.

– Пришао сам момцима ближе, а покушавајући да им дотурим мој ручак, пао сам и поломио прст. Ти момци су невероватно срећни што су преживели – рекао је рибар за локалне медије.

Ник Џонсон је у понедељак ујутру, убрзо након спасавања, на свом фејсбук профилу пренео својим пријатељима да је срећан што је жив.

– Хвала вам свима, срећан сам што сам жив и што не морам више да пијем урин. Не знам шта да кажем, осећам се као да сањам – написао је Ник, након чега су уследили коментари подршке пријатеља.

Извор: Блиц

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Крим: Украјински диверзант покушао да минира далековод (ВИДЕО

Детаљи убиства новорођенчета у Врбасу

(ВИДЕО) ХИТ – СРПСКА МУЗИКА ОСВАЈА ЈАПАН: Погледајте како јапанци певају „Месечину“

Оставите коментар