Фото: mod.gov.rs
Uncategorized

И ЖЕНЕ ЋЕ МОРАТИ НА ВОЈНУ ОБУКУ: Министарство одбране уводи обавезу за оба пола

Све жене у Србији млађе од 50 година проћи ће обуку за давање прве помоћи и поступање у ванредним ситуацијама. Оне које су служиле војни рок ићи ће на вежбу у униформи и са оружјем, каже министар Вулин.

Министар Александар Вулин истиче за Информер да су и мушкарци и жене у Србији равноправни у свему, па и када је у питању одбрана земље.

– Све радно способне жене у Србији биће позиване на вежбе из прве помоћи, цивилне заштите и поступања у случају пожара, поплава и земљотреса. Са друге стране, даме које су већ служиле војску, ићи на обуку под оружјем, као и њихове мушке колеге. Када овај предлог буде законски регулисан, сви грађани Србије ће, без обзира на пол, бити дужни да се одазову позивима за војну и цивилну обуку – поручио је министар Вулин и додао да је улога жене у цивилној заштити и одбрани од великог значаја за нашу државу.

Дугогодишњи први човек цивилне заштите и одбране у Србији, пуковник Миодраг Савић истиче да је изузетно добра идеја министарства одбране и Војске Србије да и жене буду укључене у систем одбране.

– Према Нацрту о родној равноправности, жене ће такође бити активне у систему одбране земље и имаће једнаку улогу у њему као и мушкарци. Наравно да оне неће обављати задатке који су у физичком смислу намењени искључиво мушком роду, од ратовања до извлачења тела из рушевина, копања канала и сваког тешког рада. Међутим, када су у питању пружање прве медицинске помоћи, организовање послова у ванредним ситуацијама, санитетски и логистички послови, ту жене могу да буду од велике помоћи. А проблем је што и жене, као и мушкарци, мало знају о томе – објашњава Савић и додаје:

– Замишљено је да цивилна заштита и одбрана не ремете улогу жене у приватном животу када је реч о деци, послу и здрављу. Та обука трајаће свега неколико дана, али од психофизичких способности сваке жене појединачно зависи где ће бити распоређене. Водићемо рачуна и о старосној граници јер нећемо дозволити да жена од 60 година буде део обуке за ванредне ситуације – објашњава наш саговорник.

С друге стране, војни аналитичар Бојан Димитријевић сматра да улога жене треба да наступи тек када се стање у одбрани погорша или се прогласи општа опасност у земљи.

– Ово није ништа ново, нити радикално. Оваква одлука је постојала и раније, када су наше мајке и баке ишле на обуку за цивилну заштиту и нема ничег страшног у томе. Само мислим да много више треба да се позабавимо увођењем војног рока за мушкарце и њихове веће улоге у систему одбране – каже Димитријевић.

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Јункер: ,,Против сам скорог придружења Западног Балкана ЕУ, али у противном ће избити рат“

САД прогласиле Мадура диктатором, замрзле му имовину

Војска Србије хеликоптерима гаси пожар код Кладо

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri