Фото: novosti.rs
Регион

Хрвати славе “Олују” уз „мигове“ и Томпсона

Уочи годишњице "Олује" поново подигнуте тензије на релацији Београд- Загреб. Протест из Србије због организовања концерта проусташког певача Томпсона.

Годишњицу прогона Срба из Хрватске, током операције „Олуја“, Србија ће ове године обележити 4. августа парастосом жртвама у Ветернику, код Новог Сада. А дан касније, Хрватску ће надлетати „мигови“ и амерички хеликоптери „кајови“, проламаће се звуци са концерта „Прљавог казалишта“ и Марка Перковића Томпсона, чиме ће Загреб прославити Дан победе и домовинске захвалности и Дан бранитеља.

И уочи ове годишњице, подигнуте су тензије на релацији Београд – Загреб, јер је стравичан догађај од пре 22 године за Србију злочиначка акција током које је протерано више од 220.000 Срба, а за Хрватску „велика победа у Домовинском рату“.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић позвао је Загреб да не гура прст у око Београду и не финансира Томпсонов наступ, док из хрватске владе узвраћају да је он – погрешно информисан.

– Не плаћа хрватска држава наступе певача на обележавању „Олује“, већ је то ствар организатора, у овом случају града Книна и Слуња – кажу нам извори у хрватској влади.

У Загребу износе и аргумент да Томпсонов наступ није део централне прославе у Книну, где ће ове године наступити „Казалиште“, већ да ће он певати у Слуњу. И сам Томпсон демантује да добија новац из државне касе и тврди да је и досад на годишњицама „Олује“ певао без хонорара.

С друге стране, хрватски бранитељи из локалних удружења тврде да је обезбеђен хонорар за Томпсонов наступ у Слуњу, који је све само не скроман.

Хрвати су чак и заказали утакмице на стадиону клуба Динара између бранитеља и представника хрватских власти, као и ветерана Хајдука и Динама против Ријеке и Осијека. У званичном програму су и аеромитинг, војни оркестри, маршеви војних јединица, полагање венаца, паљење свећа, црквена звона, мисе за страдале… По први пут од завршетка рата, хрватска влада ће тог дана одржати седницу у Книну.

Уз то, новинарка Каролина Видовић Кришто је на свом фејсбук-статусу величала Томпсонова дела, рекавши да су она „непроцењива“ и да „његов рад, његове песме и његова уметност имају и културно-образовну вредност“.

– Он одгаја нараштаје у здравом домољубљу и честитости – написала је ова новинарка ХРТ-а, која је, иначе, због непридржавања новинарских стандарда у мају прошле године уклоњена из емисије „Студио 4“.

Иначе, градоначелник Книна Марко Јелић Томпсону уопште није упутио позив да ове године наступи у Книну. Јелић жели да све прође без инцидената, поготово да не буде усташких провокација, а кад је Томпсону замерено што ће и у Слуњу да пева „Чавоглаве“, одговорио је: „Па шта друго да певам на обележавању ‘Олује'“.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Терористи поново гађали руску амбасаду у Дамаску

БОРИС ТАДИЋ ХРВАТИМА ПОКЛОНИО ДЕО СРБИЈЕ! Ево како је бивши председник КОМАДАО СРБИЈУ!

Српски добровољци НАЛУПАЛИ УСТАШЕ: неутралисан хрватски одред у Украјини (ФОТО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri