Друштво

ГЕНЕРАЦИЈА БУДУЋНОСТИ: Српски средњошколци на Олимпијади роботике у Вашингтону (ФОТО)

Међу представницима генерације будућности на Олимпијади роботике, првом интернационалном такмичењу, одржаном у Вашингтону, у ДАР Цонститутион Халл дворани, нашло се и седморо наших представника.

Наши представници били су ученици из приватне гимназије Креативно перо из Београда, XИИ београдске гимназије и гимназије Никола Тесла из Будимпеште.

Олимпијада је промовисала удружено делање, борбу за исте циљеве, подизање еколошке свести, равноправност, тимски рад и значај СТЕМ образовања и родну равноправност.

Скупу је присуствовала и Иванка Трамп, ћерка америчког председника, посебно поздравивши шест тимова у чијем саставу су само девојчице.Скоро 160 тимова, без обзира на језичку баријеру, удружено је решавало проблеме на које су наилазили вођени тимским духом и страшћу ка роботици.

Фото: Информер

Тема овогодишње олимпијаде била је Чиста вода. Задатак који су тимови добили од организатора био је да сачине робота који ће бити брз и ефикасан у скупљању плавих и црвених лоптица које представљају чисту и загађену воду.

Србија је била у алијанси са Црном Гором, Јужном Корејом, Русијом, Лесотом, Мјанмаром, Кинеским Таипеијем, Екваторијалном Гвинејом, Хрватском, Уједињеним арапским емиратима, Норвешком, Филипинима и тимом Нада који су педстављале избеглице из Сирије.Поене су доносиле сакупљене лоптице – по један плаве и по 4 црвене.

Додатних 20 поена доносило је ако тим успе пре краја меча да свог робота подигне изнад земље како би се сачувао од “поплаве”. Уколико би обе алијансе успеле да покупе све црвене лоптице и очисте “реку”, свих шест тимова у обе алијансе добило би додатне поене за кооперативност.Српски тим је победио у две од шест рунди.

Фото: Информер

За нашег робота добили смо многе позитивне критике – у чуду смо оставили све оне који су мислили да наш тим чине ђаци који су у стручним школама које се баве технологијом и роботиком, а не гимназијалци. Робот је био један од ретких који је имао точкове уграђене под углом од 45 степени што му је давало предност у брзини, а такође је био веома стабилан.

У шали су га чланови српског тима звали Хрчак.На церемонији затварања младима се обратио председник светске банке Јим Yонг Ким и честитао победницима – тиму Европе који је освојио прво место, тиму Пољске на освојеном другом месту и Арменији на освојеном трећем месту.

Фото: Информер

Интернационално такмичење у роботици одржаваће се једном годишње, сваки пут у другој земљи,а следеће године биће одржано у Мексику.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БЕОГРАЂАНИН ПРЕКОРАЧИО БРЗИНУ: Казна због једног километра „преко црте“

Вучић: „Кључна ствар која нас кочи је однос према Косову“

Извор: Информер

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri