Фото: Информер
Друштво Србија

ФИСКАЛНИ РАЧУНИ ПУНИ ШТЕТНИХ ХЕМИКАЛИЈА: Утичу на плодност и изазивају алергијске реакције!

Токсични бисфенол А пронађен је у различитим потврдама и исечцима који се штампају на термалном папиру са којим су грађани свакодневно у контакту, показало истраживање "Алхема".

Фискални рачуни и потврде које се штампају на такозваним термалним папирима у Србији садрже штетну хемикалију бисфенол А, показало је најновије истраживање организације Алтернатива за безбедније хемикалије – „Алхем“.

Пронађена гробница Драже Михаиловића?

Ова организација је, наиме, од јула до септембра контролисала 33 узорка на тржишту Србије. Пре свега фискалне рачуне добијене при куповини одређених производа, фискалне ролне купљене од добављача, термални папир сакупљен из јавних установа и приватног сектора, али и картонску и папирну амбалажу за прехрамбене производе и пластичне кутије за паковање готове хране у супермаркетима.

Лабораторијском анализом узорака утврђено је да бисфенола А има у термалним папирима од којих се праве ролне за фискалне рачуне, као и у картонској амбалажи за храну. Сви узорци увезених фискалних ролни садрже ову хемикалију.

(ВИДЕО) БРУТАЛНА ТУЧА У НИКШИЋУ! Песнице им нису биле довољне, па су извадили МОТКЕ!

– Тестирана је и амбалажа за храну, првенствено она у коју се пакује масна храна, јер је ова хемикалија растворљива у мастима и лако може да пређе у храну. Наши резултати су показали да пластичне кутије у којима се храна пакује у супермаркетима не садрже ову хемикалију, као ни папирна амбалаже и кесице за помфрит. Међутим, у картонским кутијама које смо узорковали пронађен је бисфенола А у траговима. Како претпостављамо, оне су произведене од рециклираног папира, што значи да у рециклажу улази и термални папир, због чега је вероватно дошло до контаминације – каже др Јелена Милић из „Алхема“.

НАЈКРВАВИЈЕ РУКЕ КРАЉЕВИНЕ: Тајанствени ЗАТВОРЕНИК у „Сенкама над Балканом“ заправо је ОВА историјска личност

Бисфенол А тренутно је једна од глобално најкомерцијалнијих хемикаљија која се користи у производњи термалних папира као развијач боје. Она није хемијски везана за папир, тако да при контакту може да се апсорбује у кожу и изазове различите компликације.

Према речима стручњака, доказано је да може штетно да утиче на плодност, рад ендокриног система, а ли и да изазива алергијске реакције на кожи и иритацију респираторних органа.

Од јануара ове године БПА је у Европској унији на „Листи кандидата супстанци које изазивају забринутост“, док је у децембру прошле године Еворпска комисија донела одлуку о забрани, односно ограничењу његове употребе у термалном папиру. Ова одлука почиње да се примењује од 2. јануара 2020. године и, иако Србија до сада није преузела ову одредбу у домаће законодавство, очекује се да и наша земља ускоро ажурира ове податке.

Будући да су грађани свакодневно у контакту са различитим рачунима, потврдама, исечцима који садрже ову хемикалију, из „Алхема“ саветују да се приликом сваког контакта са овим папирима руке перу сапуном. Деци не би требало дозвољавати да их опште узимају, а рачуне не би требало стављати уз намирнице које се конзумирају у свежем стању. Радници на касама, или они који имају контакте са рачунима требало би да носе рукавице, док они рачуни које би због гаранције требало чувати дуже могу да се фотокопирају или чувају у електонском облику.

Према речима Јелене Милић, ова организација тек завршеном кампањом апелује на институције у јавном и државном сектору, нарочито на трговинске ланце, да замене ове производе бебзеднијом алтернативом без БПА, како би допринели очувању здравља својих запоследних, пре свега радника на каси, али и свих грађана Србије.

– Према европској регулативи, са којом је усаглашен и наш закон, компаније које производе, увозе или дистрибуирају производе који садрже супстанце које изазивају забринутост као што је бисфенол А, обавезује да о томе обавесте све учеснике у ланцу снабдевања, као и потрошаче, у случају да они то захтевају – каже Милићева за „Политику“.

Присуство бисфенола А у тестираним узорцима

Јавни сектор – паркинг картице, бројеви у реду за чекање, потврде о плаћањима, путарине, јавни превоз… – 88,9 одсто

Приватни сектор – Фискални рачуни, бројеви у реду за чекање… – 87,5 одсто

ДИСТРИБУТЕРИ – Фискалне ролне у велепродаји – 100 одсто Кутије за пицу – 0 одсто

Кесице за помфрит – 0 одсто Пластичне кутије за храну – 0 одсто

Извор: politika.rs/informer.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Трамп Пјонгјангу: Не искушавајте нас!

ХАГ ПОКУШАВА ДА МАНИПУЛИШЕ МЛАДИЋЕВИМ ЗДРАВЉЕМ: Др Фалке подмеће радиолога

ДАНАС ЈЕ МИТРОВДАН: У народу овај дан означава доба године када почиње зима

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon