Кина Србија

Деђијанг: Србија први свеобухватни партнер Кине у региону

Србија је први свеобухватни стратешки партнер Кине у овом региону и то је доказ специјалних пријатељских веза које постоје између две државе.

Србија је први свеобухватни стратешки партнер Кине у овом региону и то је доказ специјалних пријатељских веза које постоје између две државе, изјавио је данас председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Кине Џанг Деђијанг, саопштено је из парламента.

Деђијанг је данашњем састанку са члановима Посланичке групе пријатељства са Кином коју предводи Жарко Обрадовић нагласио да је економска сарадња у експанзији, а да је веома интензивна и на културном плану.

Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса је указао на комплексност међународне политичке и економске ситуације и навео да је у тим околностима посебно важно учвршћивање стратешког партнерства Србије и Кине.

Он је указао да веома успешну платформу за сарадњу представља и мултилатерална иницијатива „Појас и пут“, као и процес сарадње „16+1“, Кине и држава централне и источне Европе.

Председник ПГП са Кином Жарко Обрадовић рекао је да је доказ пријатељских односа две земље да је Србија прва земља у којој су кинеске компаније саградиле мост, извршиле реконструкцију и изградњу нових блокова ТЕ Костолац и купиле железару.

Он је истакао посебну важност да су укинуте визе, што подстиче економску сарадњу и размену туриста две земље.

Он је навео и да постоји интензивна сарадња у области образовања, културе и науке, која чини суштину разумевања два народа, као и потребу да се и та сарадња даље унапреди.

Учесници састанка су заједнички оценили да је тродневна посета Србији веома успешна и да ће допринети даљем унапређењу сарадње Србије и Кине.

Посебно су нагласили значај Меморандума о разумевању између два парламента, који су потписали председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Џанг Деђијанг, и који представља чврст темељ даљем унапређењу међупарламентарне сарадње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хрватски генерал: Пожари у Хрватској и Црној Гори су подметнути, криви су…

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue