Фото: Синиша Костић
Друштво Србија

Дан Речне флоте Војске Србије обележен у Новом Саду

Дефилеом војних бродова и пригодном свечаношћу данас је на Кеју жртава рација у Новом Саду обележен Дан речне флотиле Војске Србије. Припадници флотиле свој дан обележавају у знак сећања на 6. август 1915. године када је с навоза Чукарица поринут први српски ратни брод, оклопни чамац "Јадар", чиме је отпочела историја српске Речне ратне флотиле Војске Краљевине Србије.

– Речна флотила важан је део Војске Србије, а обележавање 6. Августа је традиција дуга више од једног века , од како је Војска Краљевине Србије изашла на своје реке. Србија је изборила своје право да одлучује о спољној и унутрашњој политици и тог права се неће никада одрећи, и зато морамо да имамо снажну армију коју чине задовољни припадници и која поштује и разуме читаво друштво . Где год смо били и где год нисмо имали своју војску, где нисмо имали свог судију, лекара, учитеља, ратовали смо за друге, борили се за циљеве других и само покушавали да ту негде пронађемо мали простор за себе, за свој народ, за право да трајемо ми и наше породице, али је Србија данас изборила право да одлучује сама о себи – изјавио је Александар Вулин, министар одбране у Влади Србије.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је истакао да је срце Речне флотиле смештено у Новом Саду, а да им је град увек био добар домаћин и партнер.

Фото: Синиша Костић

– Верујем да ћемо и са новим министром одбране наставити реализацију свих оних послова о којима је Град разговарао са Министарством, а реч је о имовини Војске Србије на територији града. Искористио сам прилику да и данас о томе разговарам с министром, јер су то важна питања и за Град и за Војску. Још једном честитам празник Речној флотили, а сигуран сам да ће њени припадници чувати мир на нашем мору, на Дунаву – нагласио је Вучевић.

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

„Сиријски експрес“: логистичка мега-операција руске армије

Врела лета нису последица ,,глобалног загревања“, а ево и до када ће трајати!

Линта: Хрватска није заслужила да буде чланица ЕУ

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri