Фото: mc.rs
Политика Србија

ДРАШКОВИЋ: Прихватимо и признајмо стварност – СРБИЈА НАД КОСОВОМ ИМА СУВЕРЕНИТЕТ САМО У УСТАВУ!

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић сматра да Србија треба да прихвати и призна косовску стварност и позива на прихватање плана Мартија Ахтисарија из 2007. године као темељ наставка Бриселског дијалога.

Према његовим речима, стварност је да независност Косова данас признаје „огромна већина чланица УН и ЕУ“, да је Међународни суд правде закључио да проглашењем независности Косова нису прекршени ни Повеља УН, ни међународно право, ни Резолуција 1244 СБ УН, да око 90 посто становника чине Албанци, а мање од шест одсто Срби.

– Суверенитет Србије над Косовом постоји само у преамбули њеног устава. Робујући тој норми изван стварности, држава трпи само огромне губитке, и политичке, и развојне, и демократске и демографске и новчане – навео је Драсковић у ауторском тексту у данашњем Блицу.

Макар и са закашњењем, каже лидер СПО, прихватимо документ Мартија Ахтисарија, као темељ наставка Бриселског дијалога са Албанцима.

– Потпишимо споразум о свестраној нормализацији наших односа са њима. Непријатељство се гаси пријатељством – рекао је Драшковић.

Он је подсетио да је специјални изасланик генералног секретара УН Марти Ахтисари у марту 2007. године предао свој план, да су га косовски Албанци прихватили под снажним притиском Запада, пре свега САД, да га је Србија одбацила, а Русија у Савету безбедности блокирала усвајање тог документа о коначном статусу Косова.

Према плану Ахтисарија, који је предложио „надзирану независност Косова“, истиче Драшковић, Србија није обавезна да прихвати ту независност.

Лидер СПО наводи да је у Ахтисаријевим плану, поред осталог, предложено да се Косово не може ујединити са Албанијом или се припојити било којој територији изван Косова, да српски језик и ћирилица буду равноправни са албанским језиком и писмом на целом Косову, да су српске цркве и манастири на Косову „својина СПЦ са седиштем у Београду“, да Срби са Косова могу бити и држављани Србије, да српски посланици у парламенту, а имају гарантованих 10 мандата, имају право вета на сваки закон који би угрозио њихова национална, верска или грађанска права.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Стоп за хрватско млеко и месо

Судар код манастира Морача, више повређених

НОВИ УДАР НА СРБЕ: Британци опет спремају „холивудски“ напад!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat