Printscreen
Друштво Србија

ДЕЈАНОВИЋ: Сваке године нас је за 35.000 мање

Министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић, задужена за демографију и популациону политику, изјавила је данас да је у Србији сваке године број становника мањи за 35.000 због чега треба радити на помоћи породицама и подршци рађања другог детета.

Ђукић Дејановић је за Радио телевизију Србије рекла да је сваке године 15.000 мање становника само по основу спољне миграције и да је укупна бројка забрињавајућа.

Она је навела да је у протеклих 10 месеци доста урађено када је у питању популациона политика и подсетила да је држава издвојила 130 милиона неповратних средстава за 15 локалних самоуправа које су најугроженије по питању наталитета.

Према њеним речима, 52 одсто парова се одлучи за прво дете, а да би дошло до обнављања, потребно је да 11 одсто жена у репродуктивном периоду има једно дете, 44 одсто двоје деце, 45 одсто троје.

Најбитнија је, како је оценила, стимулација радјајна другог детета али и ускладјивање рада и родитељства јер се дешава да жене, које желе да радјају, доживљавају „најтежи облик дискриминације и деградације“ од послодаваца.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Коридор 11: Кинезима последња опомена

ЈЕЗИВО: Шта је уловио човек из Тексаса?

МАКЕДОНСКА ТВ ТЕЛМА: Запослени у амбасади Србије ПОВУЧЕНИ НА ХИТНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ у Београд

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon