Shutterstock
Друштво Србија

ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН СРЦА: У Србији свакога сата од кардиоваскуларних болести УМРЕ ШЕСТ ОСОБА

Светски дан срца обележава се данас, а Србија га је дочекала са поражавајућом статистиком - свакога сата у нашој земљи од болести срца и крвних судова умре шест особа.

Само током прошле године од кардиоваскуларних болести умрло је 52.102 особе и то 28.314 жена и 23.788 мушкараца, подаци ду Института за јавно здравље Батут.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

– Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смртности у свету, па и у Србији где 54 одсто људи умре због тог здравственог проблема“, рекао је председник Удружења за срчану слабост проф. Петар Сеферовић на симпозијуму „Ризична раскрсница: дијабетес, коронарна болест срца и срчана инсуфицијенција“ који се данас и сутра одржава у Београду.

Он је нагласио да су две епидемије савременог света дијабетес и кардиоваскуларне болести често повезане, те да је шећерна болест фактор ризика за настанак кардиоваскуларних обољења.

– Када говоримо о шећерној болести морамо да разумемо да је то једна од врло изражених и можда највећих епидемија савременог света. Сматра се да у земљама Источне Европе око 60 одсто становништва које има више од 50 година има неку врсту поремећаја шећера у крви – појаснио је Сеферовић.

На симпозију учествује више од 400 лекара – најпознатијих домаћих, али и европских ендокринолога и кардиолога. Проф. Франческо Косентино из Каролинске универзитетске болнице у Штокхолму каже да је постигнут велики напредак у лечењу коронарне болести последњих 20 година.

Он је подсетио да је пре десет година била много већа смртност од инфаркта срца него данас и да је напредак направљен захваљујући уградњи стентова и примени тромболитичких лекова.

Данас, како је рекао, велику смртност и даље има срчани застој и заустављање рада срца.

Упитан због чега је срчана слабост све масовнија појава он је објаснио да је становништво у свим земљама све старије, а да се са старошћу повећава број срчане слабости.

– Имамо боље лекове који спречавају срчани удар или инфаркт те људи дуже живе, али срчана слабост није нешто што може да се реши. Од срчаног удара човек можда не умре, али задржава срчану слабост – појаснио је он.

Сипозијум кардиолога и ендокруинолога у Београду подржала фондација „Менарини“, а њен председник проф. Алесандро Казини каже да су одлучили да подрже скуп јер познају рад проф. Сеферовића, али да су знатижељни да виде шта остали српски лекари могу да представе на симпозијуму.

Он је нагласио да су њихови симпозијуми бесплатни за све учеснике.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Веће дневнице припадницима Војске Србије

Ескалација тензија у Каталонији, запаљиву направу бацили на полицију

Лавров и Дачић: Никад боља сарадња — чврсти и солидарни у УН

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
8°
13°
Thu
15°
Fri
18°
Sat
21°
Sun