Фото: Информер
Свет

ЧАК 2.000 СРБА У ЗАТВОРИМА ШИРОМ СВЕТА: Најпознатији су Лука Бојовић, Добросав Гаврић и Зоран Јакшић

Најмање 2.000 држављана Србије тренутно се налази иза решетака у разним светским затворима, а највише у Хрватској и Немачкој. На врху листе су кријумчари људи, потом они који су починили разбојништва, трговали наркотицима и фалсификовали исправе.

Како пише „Дневник“ статистика показује да је највећи број српских држављана пао у руке полиције у Хрватској. Највећи број хапшења пријављен је прошле године, а у Хрватској је ухапшено њих 399, у Немачкој 243, Мађарској 204, а у Црној Гори 178 држављана Србије.

На врху листе преступника су они који су починили кривично дело кријумчарења људи, затим незаконитог боравка или рада, а потом иду разбојништва, провалне крађе, али и трговина наркотицима и фалсификовање исправа.

Међутим, новосадски лист пише да би ове бројке требало да се узму са резервом јер би могле да одударају од стварног стања на терену. Подаци о ухапшенима долазе до надлежних у Министарству само онда када их о томе обавести ухапшени.

Неки од најпознатијих криминалаца са држављанством Србије који служе затворске казне у иностранству су Лука Бојовић, Добросав Гаврић и Зоран Јакшић.

Бојовића је 2014. Виши суд у Мадриду осудио на 18 година робије за фалсификовање докумената и држање оружја, док је у Србији у мају 2015. године ослобођен свих оптужби.

У Мадриду су осуђени чланови криминалне банде „Арканови тигрови“. Владимир Милисављевић, такозвани Влада Будала, осуђен је на 21 годину због убиства Милана Јуришића у главном граду Шпаније. Због саучесништва у овом злочину, на 15 година осуђен је Синиша Петрић, а Владимир Мијановић на пет година.

Добросав Гаврић који је у јануару 2000. године убио Жељка Ражнатовића Аркана осуђен је на 35 година затвора. Он се налази у Јужноафричког Републици, али није познато да ли је иза решетака или борави у кућном притвору с наногицом.

Вођа криминалне групе „Америка“, Зоран Јакшић, осуђен је на 20 година затвора пред судом у Перуу. Он је осуђен за шверц наркотика, а мораће да плати и новчану казну.

У последње две и по године Република Србија је поднела око 370 молби за изручење. Међутим, поступак изручења регулисан је законодавством сваке земље и од њега зависи којом брзином ће се одвијати.

Извор: Дневник

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Нови план Приштине — да се ниједан Србин више не врати

Антић: РТБ губи арбитражу због неодговорне претходне власти

Апокалиптичне прогнозе: Бране у Тексасу не могу да издрже (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun