Фото: Shutterstock
Друштво Србија

Болнице принуђене да одлажу операције

Број давалаца крви због велике врућине и одмора пао на минимум. Од понедељка могуће редуковање броја хируршких захвата.

Ако се за викенд не повећа број добровољних давалаца, који је претходне недеље због врућине и годишњих одмора пао на минимум, Институт за трансфузију крви Србије од понедељка неће бити у могућности да одговори на све потребе болница, а то значи да ће морати да се посегне за непопуларном мером одлагања свих операција које нису хитне.

То је, за “Новости”, у петак потврдила Гордана Антуљесков из Института за трансфузију крви Србије.

– Недостају нам све негативне крвне групе, а од позитивних највише А и нулта, јер су за њима и највеће потребе – каже Гордана Антуљесков. – У овом тренутку, са минималним резервама, врло смо близу одлагања операција.

Због мањег обима посла током лета и потребе болница су мање, па уместо од 300 до 400, колико је уобичајено кад су сви у “пуном погону”, здравственим установама сада треба до 250 јединица дневно. И то се, међутим, тешко задовољава, што је проблем који се средином лета понавља већ годинама.

– У понедељак смо упутили апел, па смо и имали нешто већи број давалаца – каже наша саговорница. – У уторак смо у просторијама Института прикупили 132 јединице, а већ у уторак је било мање, свега 109 јединица.

На редовним пунктовима и у планираним акцијама у четвртак је прикупљено укупно 229 јединица крви у Београду. То је, каже Гордана Антуљесков, испод минимума који се очекује у ово доба године, према иначе редукованим плановима прикупљања драгоцене течности.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДНР: Украјински безбедњаци прете рођацима устаника

Сиријска војска неутралисала највеће упориште терориста у Хомсу (ВИДЕО)

Северна Кореја: 3,5 милиона добровољаца за војску и борбу против САД

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon