Фото: beograduzivo.rs
Друштво Србија

Београђани у хаосу због радова у улицама око Вуковог споменика

Велика забуна влада због укидања неколико стајалишта око Вуковог споменика и измене траса аутобуса 25, 25П, 65, 74... – Један од већих проблема је што Београђани нису благовремено информисани.

У овом граду се стварно не зна ко пије, а ко плаћа!”, протестовала је јуче ујутру старија суграђанка кад је на окретници „Вуков споменик” схватила да су сви поласци са те станице укинути до 16. септембра.

На велике саобраћајне измене на раскрсницама Рузвелтове са Булеваром краља Александра и Улицом краљице Марије изгледа да нико није био спреман. Немају Београђани ништа против обнове улица, али и те како имају против лоше обавештености. Заказале су надлежне службе које су тек прекјуче послеподне објавиле саобраћајне измене на интернету, али не и на улицама. До чега је ова необавештеност довела на улицама било је јасно јуче у јутарњим сатима. На укинутом стајалишту „Далматинска” није било никаквог обавештења о томе, па су путници негодовали што нема аутобуса. Недалеко одатле, на раскрсници Рузвелтове и Краљице Марије, возачи који су наилазили на препреке уз псовке су окретали аутомобиле невољно се враћајући назад.

Код дома „Краљ Александар Први” друга колона необавештених возача који нервозно трубе. Како није било других знакова да су ту радови, сем физичког преграђивања раскрсница са Рузвелтовом и једног багера који је тек почео да буши асфалт код Вуковог споменика, збуњеност суграђана и те како је била на месту.

„Откуд сад овде 25 и 25П? Што нема 74? Кад ће та петица? Шта је с овим превозом?”, низала су се питања на трамвајском стајалишту „Вуков споменик” на Булевару и на аутобуском „Технички факултети”. Већина није била обавештена да је трамвај 5 од јуче укинут, да 25 и 25П стају код зграде техничких факултета, али да се ту, по плану измена, не зауставља 74.

„У чуду сам се нашла кад ми је 25 скренуо у 27. марта. Одмах сам изашла јер нисам знала куд ће даље. А сад, кад сам коначно схватила где иде, побеже ми испред носа. Возач није хтео да ми отвори!”, жалила се времешна госпођа на станици код ЕТФ-а.

„Зар сте мислили да ће тај да вам отвори врата?! Па то је сељачина, госпођо! Сео за волан и мисли да је цео Београд његов”, жустро је узвратила друга нервозна госпођа, пожелевши „шоферчини” да се врати у оно место у које Београђани редовно шаљу дошљаке.

Непрестано су брујали и телефони. Тражиле су се информације, многи су јављали и да ће каснити на одредишта.

Ни у аутобусима није било другачије. Цоктања, узвици „боже сачувај” и „ови нису нормални”…

„Затворено је доле, не скреће више ништа у Рузвелтову због радова. Али, не брините, вози до крајње станице”, смиривала је сапутнике једна од малобројних на време обавештених путница у аутобусу 25.

Слична слика и у Здравка Челара, Јаше Продановића, Синђелићевој, код Правног факултета, Београдској, 27. марта, неким од јуче додатно оптерећених улица.

„Шта се дешава с Таковском? Ненормални чеп. Гужва је и од Теразијског тунела због Бранковог моста, не види јој се крај. А аутобус крцат, не може да се дише! Закаснићу на посао”, пожалила се нашој редакцији јуче око 13.30 сати суграђанка која редовно са Звездаре иде до Новог Београда.

Ови радови су можда морали да се поклопе, али све би било лакше да су информације о томе раније и на више начина стигле до Београђана. Јер, интернет не користе сви.

Обавештења само на укинутим стајалиштима

Обавештења о изменама у јавном превозу стоје само на привремено укинутим стајалиштима и окретницама, као што су терминус „Вуков споменик”, истоимена станица у Рузвелтовој… Ова пракса надлежних поново се показала као лоша. Јучерашњи дан указао је да је путницима једнако важно да обавештења о новим трасама буду окачена и на пролазним стајалиштима.

Еко 1 привремено на гас и дизел

Београђани нису били ништа мање збуњени ни кад се јуче ујутру појавио жути аутобус са ознаком ЕКО 1 Синђелићева–Белвил. Због укидања окретнице „Вуков споменик” ови аутобуси сада морају кроз Голсвордијеву, Крунску, Максима Горког, Трнску и Синђелићеву, где ће и окретати до даљег.

– Како је пуњач за електробусе остао „заробљен” код Вуковог споменика, отуда и жути аутобуси, односно два аутобуса на дизел и два на гас уместо електро-возила – указују у ГСП-у.

Палилулци и Звездарци почашћени и појачаном контролом

Ако је неко од путника и помислио да ће контролора бити мање и да ће они бити толерантнији због великих претумбација у превозу, преварио се.

„Добар дан! Контрола, припремите карте!”, тргло је јуче ујутру путнике у тролејбусу 28.

И не један контролор него чак петоро њих.

„Откуд ви у тролејбусу? Не памтим кад сам вас видела у овом возилу”, искрено се отело једној суграђанки.

„Госпођо драга, сад се ми сами са собом сударамо”, једнако искрен био је и контролор.

Гужве и на Бранковом мосту

„Лагао си. У 9.20 ниједна трака на Бранковом мосту није била затворена”, стигла је порука од колегинице као реакција на јучерашњи текст о радовима на мосту.

Да смо ипак добро најавили да се од среде због затварања дела саобраћајних трака на овом мосту могу очекивати велике гужве потврдило је послеподне. Већина возача који су се за њега одлучили углавном су зажалили. Укидање две саобраћајне траке са леве стране моста (из правца Бранкове улице), за возаче је већ првог дана било права ноћна мора. Све ово је тек почетак, јер је окончање радова на мосту најављено за крај године.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Чеда Јовановић: Јанковић је подмукао и неискрен

ОШТРО И АРГУМЕНТОВАНО: Овако руски амбасадор брани Космет у УН!

Трамп тражи да се финансијска помоћ Србији ,,поткреше“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon