Друштво

БЕОГРАЂАНИН ПРЕКОРАЧИО БРЗИНУ: Казна због једног километра „преко црте“

Саобраћајна милиција баш тренирала строгоћу када је зауставила Београђанина Драгана Глишића. Уместо прописаних 50 возио 51 км на сат. Речено му да следећи пут "не јурца".

Изгледа да је Србија постала Шведска, барем када је реч о поштовању саобраћајних прописа. Пример уређеног система, где је закон „светиња“, искусио је пре два дана Београђанин Драган Глишић (34) возећи кроз Војку код Старе Пазове. Зауставио га је полицајац и писао му пријаву због прекорачења брзине – за само један километар на сат! Уместо 50, Глишић је возио „читавих“ 51 километар на сат.

На помен казне за прекорачење брзине, свако би очекивао шофера коме се папучица на гасу лако отме контроли, уз мисао: „Неће ваљда баш мене да заустави“. Глишић је, међутим, као за инат, прави возачки штребер. Онај што без поговора поштује свако саобраћајно правило. Баш тако обазрив, у недељу је налетео на саобраћајца, који чак и најпоштенијим возачима може да нађе „ману“.

– Супруга, деца и ја, сви уредно везани и у прописаним седиштима, са свом неопходном саобраћајном опремом, исправним дозволама и возилом, безбрижно смо путовали, када нас је у Војки зауставио полицајац – прича Глишић. – Све је прегледао и све је било у реду, а затим ми рекао да изађем из возила. Нагласио ми је да сам прекорачио брзину и да ће ми писати прекршајни налог са казном од 3.000 динара.

Како наш саговорник каже, све време је кроз насеље возио 50 километара на час. Помислио је, вели, да је у неком тренутку превидео да је дозвољена брзина у том делу мања за читавих 10 километара на сат.

– Нисам се бунио, само сам скренуо пажњу полицајцу да се знак за 40 километара на час нигде не види – присећа се Глишић. – Био сам шокиран када ми је саобраћајац рекао да и нисам кажњен за прекорачење од 10, већ за један, односно јер сам возио 51 уместо дозвољених 50 километара на сат. И још је додао да ова казна треба да ми буде наук да следећи пут „не газим“ тако брзо. Оно што ме највише изнервирало јесте што скала на брзиномеру мог аутомобила не може са прецизношћу да покаже брзину од једног километра на сат. На мом уређају то је мање од пола милиметра.

Уобичајено правило да се толерише 10 одсто прекорачења брзине код дотичног саобраћајца – није важило!

– Баш због тога што је изузетно тешко утврдити са сигурношћу да ли је неко премашио брзину за тако мале вредности, било ми је јасно да је полицајац само испуњавао своју квоту, па ко му налети – каже Глишић. – Ако се казна од 3.000 динара плати на лицу места упола је мања. И није проблем што сам платио 1.500 динара, већ је ствар принципа. Овај полицајац ме је ставио у исти кош са онима који очигледно возе пребрзо, прекорачујући брзину за 10 километара на сат. А плаћају исту казну!

САМО ПО ЗАКОНУ

По Закону о безбедности саобраћаја, казна за прекорачење брзине у насељеном месту, за вожњу која је до 10 км на час већа од дозвољене, износи 3.000 динара. За вожњу бржу за 11 до 20 километара од дозвољене казна је 5.000 динара, а од 21 до 50 километара на час „преко црте“, 6.000-20.000 динара. За брзину од 51 до 70 километара на сат већу од дозвољене, возача ће „олакшати“ за 15.000-30.000 динара, а за брзину која је изнад 70 километара већа од дозвољене, казна је затвор од најмање 15 дана или новчана казна у распону од 100.000 до 120.000 динара и 14 казнених поена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лавров: Америчке дипломате склоне хистерији

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun