Фото: Информер
Друштво Србија

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ Института Батут: УВОЗИМО ИГРАЧКЕ ОПАСНЕ ПО ЖИВОТ

Скоро свака осма играчка која се увезе у Србију је неисправна, пуна отровних материја или је прављена тако да може да повреди дете током игре, тврде у Батуту.

Играчке које увозимо у Србију веома су опасне по здравље и живот деце, тврде у Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“. Према подацима овог института, од 636 контролисаних играчака, чак 77 је оцењено као неисправно, што значи да скоро свака осма садржи у себи отровне материје или је прављена тако да може да повреди дете.

Стручњаци упозоравају да нису ретки случајеви у којима су неисправне и неквалитетне играчке биле узрок алергија, гушења и тровања код деце.

Према подацима Батута, играчке са којима деца у Србији долазе у додир препуне су опасних физичких и хемијских неправилности.

– Приликом контроле, утврдили смо случајеве у којима се токсична фарба скида са играчака и остаје на дечјим рукама. Неке садрже ситне делове које малишани могу лако прогутати или сувише оштре ивице о које се могу посећи. Такође, неисправна декларација хемијских елемената, присуство омекшивача и хемикалија су редовна појава. Све су то биле неисправности које су пронађене у производима намењеним најмлађима – откривају у Батуту.

Фото: Информер

Педијатар др Саша Милићевић наглашава за Информер да су неисправне играчке главни узрочник разних алергија код деце и да у њиховом организму могу да направе потпуни хаос!

– Подаци Батута нису нимало наивни. Већ годинама апелујемо на родитеље да воде рачуна о производима које купују својој деци за свакодневну игру. Нарочито се то односи на малишане којима расту зуби. Они стављају све и свашта у уста, и тако сву ту прљавштину, боју и остале токсине уносе у организам. Зато су тровања, дијареје, повраћања, али и алергије готово свакодневна појава. Још горе је ако се заиграју, па неки део прогутају. Тада осим оштећења органа за варење може доћи и до гушења – упозорава др Милићевић и истиче:

– Још опаснији су они производи са оштрим ивицама који никако не би смели да се нађу у дечјим собама. У току игре дете се може повредити, може доћи до огреботина и посекотина, али и тежих повреда, уколико се ти предмети нађу у близини ока.

Да се опасне и проблематичне играчке никако не би смеле наћи на домаћем тржишту, јер угрожавају безбедност и здравље деце, сагласни су и потрошачки стручњаци. Председник Националне асоцијације потрошача Горан Паповић каже да производи који су у анализи „Батута“ издвојени као опасни и штетни углавном долазе из Кине и Кореје.

– Проблематични су углавном предмети које родитељи малишанима купују за мале паре. То су роботи, војници, лутке, аутићи, разни пластиканери. Због њиховог лошег квалитета, а првенствено зато што могу имати кобне последице на здравље деце, ми се боримо против увоза таквих производа. Јер они су неиспитани, имају неисправну декларацију, а често се и не зна земља порекла – објашњава Паповић и додаје да је ово озбиљан проблем:

– Тржишна инспекција и остали надлежни органи морају више да се позабаве увозом играчака у Србију и да уведу ригорозне контроле и испитивања.

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Медији у региону о Самарџићу: Отишла легенда

Кривокапић: Војску ће водити изузетни младићи и девојке

Мадуро: У етапи смо која ће послати у историју америчку хегемонију у Венецуели и свету

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat