Регион

УЖАС! ХРВАТИ ПОЗИВАЈУ СРБЕ ДА ЛЕТУЈУ НА МЕСТУ ЗЛОЧИНА! Дођите на Паг, тамо где су усташе клале српску децу!

Pixabay

Хрвати на јадранском острву туристима нуде смештај тачно на месту где су се 1941. налазили усташки логори у којима је зверски побијено више од 8.000 Срба и Јевреја
Хрватски туристички радници позивају туристе из Србије да дођу на “одмор из снова” на острву Паг тачно на место где су 1941. усташе поклале више од 8.000 Срба и Јевреја!?!

Србима се нуди “поглед на залазак сунца” на плажама на којима је зверски убијено хиљаде људи, жена и деце чије је једина кривица била то што су Срби! У аранжманима се објашњава да можете да уживате у “мистичној тишини”, баш у увалама где су некада плутали лешеви убијених.

Море црвено од крви
Очевици усташких злочина који су се догађали у лето 1941. кажу да је море данима било црвено од српске и јеврејске крви!

Паг – кланица Срба
На острву Пагу, непосредно након проглашења НДХ 1941. године, формирана су прва три концентрациона логора. Први се налазио у ували Слана и тамо су углавном клани Срби, недалеко одатле други импровизовани логор био је намењен за убијање Јевреја, а неких пет километара даље у селу Метајна налазио се логор у коме су убијана деца!?! Очевици усташких злочина који су се догађали у лето 1941. кажу да је море данима било црвено од српске и јеврејске крви! Какви су злочини овде вршени, понајбоље говори податак да су Италијани, када су видели шта усташе раде, “реокупирали острво Паг” и наредили моментално затварање “логора смрти”.

Све ово потврђује Душан Басташић, председник Удружења грађана “Јадовно 1941”, који каже да би српски туристи морали да знају да се на том острву налази село Метајна, где је отворен први логор за српске и јеврејске жене и децу.

  • Хрвати сада, наравно, настоје да сакрију да је ту уопште било злочина и скривају све трагове постојања усташких логора. Међутим, на рту Слана, где они сада праве плаже и барове, налази се заштићено спомен подручје. Тамо су убијани људи бацани у море, а они сада очекују да се српски туристи ту купају!?! Хоће да представе читаву увалу Слана као некакву туристичку атракцију… Када промовишу ту дестинацију, Хрвати у презентацијама пишу: “Уживајте у мистичној тишини која ту влада, а коју прекидају само крици галебова.” А тамо је, на том месту, извршен страшан геноцид!?! Колико је тај логор био страшан за заточенике, говоре бројна сведочења појединих преживелих Јевреја, док ниједан Србин није преживео “Слану” – прича Басташић за Информер. Он додаје да Хрвати све ово знају, али своје злочине скривају као змија ноге.
  • То је спомен подручје, то је наша друга “Плава гробница”. Не може од тога да се прави туристичка дестинација! Сви бисмо морали да дигнемо глас против тога! – апелује је Басташић, који напомиње да је Паг познат и по плажи Зрће, која се у туристичким брошурама промовише као хрватска Ибица, а та плажа је на пет километара од некадашњих усташких логора.

Убијено 8.010 логораша
Прве логораше логор у Пагу примио је 24. јуна 1941. године, а до 20. августа, док није затворен, према истраживањима, на подручју Пага убијено је 8.010 логораша. Затвореници су бродовима допремани из Карлобага, а задржавани су у логору седам до десет дана, након чега би их зверски убијали – ножевима, крамповима, маљевима…

За непуна три месеца постојања кроз логор је прошло око 16.000 затвореника. Највећи број је побијен, а мањи део упућен је у Јасеновац. Италијани су на острву ексхумирали тела 91 детета до 15 година, укључујући бебу од само пет месеци. Нађене су и кости 293 жене и 407 мушкараца. На хиљаде њих је побацано у море.

Велики број логораша је убијен дављењем у мору, а како је навео Басташић, жртве су ликвидиране тако што им је везиван камен око врата, имале су везане руке и ноге и бацане су у море.

  • Након неког времена, ти лешеви би испливали и они би им онда распорили стомак да не би остали на површини – казао је Басташић и додао да су о томе сведочили бројни рибари, који су управо због тога престали да пецају на тим местима, иако су од тога зарађивали.

Место страшних мука
Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да Хрвати упорно рекламирају острво Паг у Србији, а додаје да се оно пуно промовише и у Русији.

  • То вам је као када би Јевреји ишли у Аушвиц у спа-центар! На таква места се не иде на одмор и на уживање, тамо се иде на поклоњење. То је све око Пага велика гробница. Купати се и уживати на таквом једном месту, рећи да тамо треба ићи да се гледа залазак сунца неумесно је и страшно, поготово зато што се Хрвати уопште нису покајали за све то што су урадили… Ми би сада требало да реагујемо некаквом контракампањом, требало би и Русима да ставимо до знања шта се све тамо дешавало, да стално приказујемо и објављујемо колико је људи тамо настрадало и да то није место за одмор, већ место страшних злочина! – објашњава Анђелковић.

Хрвати три пута рушили спомен-плочу
Прва спомен-плоча жртвама на Пагу постављена је 1975. године, али је почетком рата 1991. срушена. Удружење “Јадовно 1941” иницирало је поновно постављање те плоче.

  • Реплику исте спомен-плоче поставили смо 2010. године. Срушена је после два дана. Потом смо је поставили поново 2013. године, а уништена је после једне ноћи – истакао је председник Удружења “Јадовно 1941” Душан Басташић.

информер