Свет

ЗА УЛАЗАК У ГРЧКУ ДЕЦИ СТАРИЈОЈ ОД 5 ГОДИНА ПОТРЕБАН НЕГАТИВАН ПЦР ТЕСТ, да ће се до распуста ишта променити?!

printscreen

Деца старија од пет година морају да имају негативни ПЦР тест, не старији од 72 сата, да би ушла у Грчку
То је тренутно правило на граничним прелазима које би могло да се промени до завршетка школске године.

Грчка је у суботу званично отворила и туристичку сезону и многа питања у вези са уласком страних туриста у земљу. Једно од највећих је на који начин ће грчки граничари подићи рампу деци млађој од 16 година која у Србији не могу да се вакцинишу.

Према садашњем правилу, једини услов за улазак у Грчку за децу млађу од 16 година је негативни ПЦР тест не старији од 72 сата. Ако се има у виду да ПЦР тест у Србији кошта 9.000 динара, то значи да би просечна четворочлана породица са двоје деце старије од пет, а млађе од 16 година, морала да издвоји најмање 18.000 динара само за тестирање. Велики издатак када се зна да би за тих 150 евра свакако могао да се нађе смештај у Грчкој од неколико ноћења и то усред туристичке сезоне.

Срећом, већ постоје најаве да би правила уласка деце као туриста у земљу Хелена могла да се промене у наредних месец дана, односно до почетка школског распуста. Милан В., власник туристичке агенције, истиче да се разматра неколико опција које би могле да олакшају улазак деце у Грчку.

  • Постоји могућност да Грчка не инсистира више на ПЦР тесту него на брзом, антигенском тесту који је код нас знатно јефтинији и кошта 3.000 до 3.500 динара. Такође, разматра се и могућност да наша држава субвенционише ПЦР тестирање – наглашава власник агенције.

Конкретан корак у привлачењу породица већ су учинили грчки хотелијери.

  • За своје госте грчки хотелијери преузели су на себе плаћање свих трошкова у вези са ПЦР тестирањем. Међутим, то је немогуће да ураде и власници апартмана. Зато се мора наћи неко решење. Иначе ће сви бити у проблему. Тренутно то није велики проблем, али биће за месец дана када се заврши школска година – каже Вуксановић.

блиц